Niš dobio 70 novih doktora nauka - fenomen plagijata oćutali

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jun.2019, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš dobio 70 novih doktora nauka - fenomen plagijata oćutali

Niški Univerzitet je promovisao doktore nauka sa 10 fakulteta, a od 70 njih najviše doktora je sa Medicinskog fakulteta u Nišu. Rektor Dragan Antić kaže da među njihovim disertacijama nije bilo plagijata, a o tome kako se u novom zvanju oni osećaju u Srbiji u kojoj su diplome najviših državnih funkcionera "samo malo prepisane", uglavnom nisu hteli da govore.

Niš je dobio 70 novih doktora nauka, koji su promovisani u ova akademska zvanja u okviru proslave Dana univerziteta. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Na listi nema samo doktora sa Fakulteta umetnosti, kao i sa novog Poljoprivrednog u Kruševcu koji je tek počeo sa radom. Najviše ih je sa Medicine gde je promovisano njih 13 koji su diplomu stekli u poslednje dve godine.

Sa Elektronskog fakulteta promovisano je 10 doktora nauka, Pravni je iznedrio 9 njih, Prirodno-matematički 7, Filozofski fakultet 6 doktora, a Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i Ekonomski fakultet po njih 5. Novi doktori nauka ostali nemi na fenomen plagiranja doktorata; foto: JV

Najmanje doktora je sa Mašinskog fakulteta (4), Tehnološkog u Leskovcu (3) i po jedan sa Pedagoškog fakulteta u Vranju i Fakulteta zaštite na radu.

Ipak, novi niški doktori nauka nisu bili raspoloženi da govore o tome kako se u novoj ulozi osećaju u društvu koje ćuti o plagiranim doktoratima najviših državnih funkcionera.

Gotovo niko od njih nije želeo da govori o tome, uglavnom uz komentar da "ne žele da kvare slavlje" i da nije vreme da se o tome govori, osim Milice Cvetković sa Ekonomskog fakulteta, koja je bila blaga u kritikama i nije imala konkratan stav po pitanju ovog fenomena.

Na ovo pitanje bih mogla da vam odgovorim emotivno i empatično, a to ne želim. Meni je žao što nemam konkretan odgovor na vaše pitanje. Ono što mogu da kažem je da svakome greška može da se potkrade i to je ljudski, to je korektno da vi u nekim poslovima koje radite malo i podbacite, ali ono što možda nije u redu je što takve vrednosti izađu na površinu i u prvi plan, to je poražavajuće. Legitimno je da grešite, ali kada grešite onda te stvari trebalo bi da sklonite sa strane - navodi Cvetkovićeva.

Na pitanje da li pre ceremonije na kojoj se promovišu novi doktori nauka Univerzitet proverava autentičnost njihovih disertacija, rektor Dragan Antić odgovara da su već ocenjene i odbranjene i da dosad nije bilo onih koje nisu valjale. Novi doktori nauka ostali nemi na fenomen plagiranja doktorata; foto: JV

Svi kandidati su uradili sve što je bilo potrebno da steknu odgovarajuće zvanje doktora nauka, dodaje, a to znači da su publikovali odgovarajuće naučne rezultate u vrhunskim časopisima.

Ima više različitih programa koje vrše proveru da li je neki tekst plagiran, ali u ovom slučaju ne možemo proveravati samo tekst, u našem slučaju je važan i doprinos koji kandidati daju, da li je to njihov originalni doprinos ili je to nečiji doprinos. U slučajevima doktorata na Univerzitetu u Nišu nije bilo negativnih slučajeva koji su ukazivali na neoriginalnost doktorskih disertacija - tvrdi Antić.

Program koji proverava autentičnost doktorskih disertacija je na niškom Univerzitetu uveden pre 4 godine, kaže Antić, a dosad nije uočeno da je neko plagirao naučne rezultate.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.