Neplaćen račun za mobilni - bez kredita u banci?

Izvor: RadioCity.rs, 21.Mar.2017, 01:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neplaćen račun za mobilni - bez kredita u banci?

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže da je postignut dogovor sa telekomunikacionim kompanijama da Kreditnom birou dostavljaju podatke o dugovanjima njihovih korisnika, što može da bude presudno za odobravanje ili odbijanje zahteva za kredit. On ističe da je ostalo samo još da se precizira kako će biti zaštićena privatnost korisnika.

Privatnost korisnika i davanje podataka bankama bez dozvole klijenta su za Jovana Jovanovića iz Centra za zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << potrošača “Forum” veoma diskutabilni. Takva mogućnost prema njegovim rečima predstavlja kršenje zakona.

“Po zakonu o zaštiti potrošača tačno je regulisan način usklađivanja usluga. Ne može jedna kompanija ili banka, drugoj da dostavlja podatke o svom klijentu bez njegove saglasnosti”, izričit je Jovanović.

Ovakav predlog je za njega loš i nedopustiv i očekuje od Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića rekaciju, kako ovakva inicijativa ne bi mogla “da prođe”.

Inače, osim podataka o plaćanju računa za usluge mobilne telefonije, Kreditni biro taržio je i od Poreske uprave da se u biro uključe podaci vezani za dugovanja za porez, ali dogovor nije postignut jer je po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji zabranjeno javno objavljivanje ovih podataka.

Kreditni biro tražio je i podatke o dugovanjima za komunalne usluge ali je njihovo dostavljanje bilo isuviše komlikovano jer ne postoji “objedinjena naplata” u svim gradovima I opštinama pa bi sa svakim komunalnim preduzećem biro morao da sklapa posebne ugovore.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić rekao je da “EPS” nije pokazao interes da daje podatke o dugovanjima građana za struju, jer je ovo preduzeće zadovoljno naplatom računa.

Dugalić je rekao da banke pri odobravanju pozajmica ne procenjuju rizik samo na osnovu podataka koje dobijaju od Kreditnog biroa, i dodao da u većini zemalja kreditni biroi imaju podatke o dugovanjima građana.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.