Najsavremeniji monitori za praćenje životnih funkcija donirani KC Niš

Izvor: JužneVesti.com, 14.Jul.2019, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najsavremeniji monitori za praćenje životnih funkcija donirani KC Niš

Francuska kompanija Massimo set donirala je deset najsavremenijih monitora za neinvazivna merenja i praćenja životnih funkcija kod novoređenih beba niškom Kliničkom centru. Uz njih, Franuzi su donirali i jedan monitor za praćenje životnih funkcija kod odraslih, kažu u KC Niš, a celokupna oprema koju su dobili košta 20.000 evra.

Tako će se na Klinici za dečje bolesti i odeljenjima Intenzivne nege naći monitori najnovije generacije “Rad 97”, pomoću kojih će, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kažu zaposleni, sada moći da prate svako novorođenče i bebu. Reč je o najsavremenijim monitorima; foto: KC NIš

Drago nam je što smo danas ovde, među prijateljima i vrsnim stručnjacima medicine, a na ovo smo se odlučili jer smo često pričali sa niškim lekarima intenzivistima o organizaciji rada, potrebama, te smo zajedno shvatili da bi ovo bilo od velikog značaja za dečicu koja se ovde leče - rekli su donatori.

Monitor namenjen odraslima "Radical 7" sa "Root platformom", drugi je koji su Francuzi donirali Nišlijama. Rukovodilac Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Radmilo Janković kaže da je KC Niš prva zdravstena ustanova u zemlji koja je uvela ovu tehnologiju. Sada će moći da prate svako novorođenče i bebu; foto: KC Niš

Ova najmodernija tehnologija u sebi sadrži mogućnost kontinuiranog praćenja hemoglobina, kiseonične rezerve krvi, cerebralnu i regionalnu saturaciju kiseonikom, kapnografiju, perfuzioni indeks i stepen sedacije - pojašnjava Janković.

Inače, u niškom Kliničkom centru kažu i da u čitavoj Srbiji ima svega 4 ovakva monitora za odrasle, što će reći da je u Nišu polovina.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.