Na tajnoj sednici Veća mesto portparola Direkcije za prevoz postalo rukovodeće

Izvor: JužneVesti.com, 19.Jul.2018, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na tajnoj sednici Veća mesto portparola Direkcije za prevoz postalo rukovodeće

Organizovanje konferencija za novinare, davanje izjava medijima, ali i takozvane "direktorske poslove", ubuduće će u Direkciji za prevoz Niša obavljati portparol Nenad Stanković koji, iako nedavno smenjen sa mesta zamenika direktora, nije ostao bez rukovodeće funkcije. Ovo mu je omogućio direktor Saša Petronijević koji je doneo novu sistematizaciju, kao i Gradsko veće koje je to “aminovalo” na tajnoj sednici.

U većini niških preduzeća portparol nije i rukovodilac, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ali u novoj sistematizaciji Direkcije za javni prevoz piše da pored direktora, izvršnog i pomoćnika direktora i portparol preduzeća ima “posebna ovlašćenja i odgovornosti”. Osim direktora i izvršnog direktora i portparol ima rukovodeću funkciju; foto: printskrin dokumenta

Organizaciju i vođenje poslova preduzeća vrši direktor. Pored njega, radna mesta koja se smatraju rukovodećim, odnosno koja imaju posebna ovlašćenja i odgovornosti su: izvršni direktor, pomoćnik direktora, portparol preduzeća, savetnik direktora, rukovodioci sektora, rukovodilac službe, zamenici rukovodioca sektora, šefovi i zamenici šefova službi, interni revizor, glavni kontrolor gradskog i prigradskog prevoza putnika i njegov zamenik - piše u novoj sistematizaciji. Osim direktora i izvršnog direktora i portparol ima rukovodeću funkciju; foto: printskrin dokumenta

Osim toga, u organizacionoj strukturi Direkcije za javni prevoz, kako je navedeno u sistematizaciji, nalaze se redom direktor, izvršni direktor i portparol preduzeća, a potom pomoćnici i savetnici.

Tako će Stankovićeva buduća ovlašćenja biti da objavljuje bitne informacije na sajtu Direkcije, promoviše preduzeće, organizuje konferencije za štampu, prati i analizira odnos medija prema preduzeću, daje izjave novinarima, ali i da rukovodi preduzećem u kome je portparol. Osim direktora i izvršnog direktora i portparol ima rukovodeću funkciju; foto: printskrin dokumenta

Portparol preduzeća: Ostvaruje saradnju sa državnim organima, organima grada i drugim preduzećima po pitanju zajedničkih interesa i zajedničkih aktivnosti - navodi se između ostalog u sistematizaciji.

Po kom osnovu je u Direkciji za javni prevoz funkcija portparola rukovodeća, iako to nije praksa u niškim javnim preduzećima, zasad je nepoznato, jer član Gradskog veća koje je usvojilo tu odluku i većnik zadužen za komunalnu delatnost Igor Vojinović kaže da je nova sistematizacija "isključiva nadležnost direktora". Nova funkcija, opet rukovodeća; foto: JV/A.K.

Međutim, direktor Saša Petronijević koji je odlučio da portparol bude i jedan od rukovodilaca, ne odgovara na pozive i poruke novinara Južnih vesti, a iako mu je to posao, za izjave novinarima nije bio dostupan ni portparol Nenad Stanković.

Kako se navodi u obrazloženju sistematizacije, novo radno mesto portparola preduzeća uvedeno je "zbog povećanja broja zaposlenih na poslovima kontrole, kao i zbog efikasnije organizacije poslova".

Inače, ukupan broj radnih mesta u Direkciji prema novom Pravilniku smanjen je sa 57 na 55, a broj zaposlenih sa 141 na 112, jer je preduzeće reorganizovano - ugašen je sektor za saobraćaj i deo radnika prešao je u druga niška preduzeća.

Nova sistematizacija radnih mesta Direkcije za javni prevoz našla se među aktima Gradskog veća na zvaničnom sajtu, ali novinari na sednicu koja je održana 4. jula i na kojoj je ona usvojena, nisu bili pozvani, niti je bilo obaveštenja da će se ona održati.

U Kabinetu gradonačelnika kažu da nije reč o tajnosti u radu, već da za pozivom "nije bilo potrebe".

Nikakve tajnosti u radu Veća nije bilo, već jednostavno, od kasne večeri do jutra nije bilo mogućnosti, a ni potrebe za obaveštavanjem novinara za ovu aktivnost, s obzirom da se o njoj raspravljalo na Skupštini čitavog prethodnog dana. Sednica veća je sazvana sad za sad, i trajala je minut, dva, jer nije bilo rasprave već je samo data saglasnost - kažu u Kabinetu.

Kažu i da obaveza slanja poziva na sednicu "ne postoji u Zakonu", kao i da su sve sednice Veća otvorene za medije "sa pozivom ili ne", a svi materijali i odluke sa sednice su dostupni na zvaničnom sajtu.

Međutim, iako ne postoji zakonska obaveza, transparentnost u radu lokalne samouprave je demokratska tekovina i pokazatelj koliko je lokalna vlast otvorena prema medijima i građanima prilikom donošenja odluka koje se tiču svih poreskih obveznika.

Takođe, sve i da im pristup nije zabranjen, novinari ne mogu da prisustvuju sednici Veća za koju i ne znaju da se održava, jer ih pres služba gradonačelnika o tome ne obaveštava.

Podsetimo, ovo je već drugi put da se u poslednjih desetak dana Veće sastaje tajno, jer poziva i obaveštenja da će Gradsko veće zasedati nije bilo ni za sednicu na kojoj je odobrena pozajmica JKP Tržnici od 6 miliona dinara, zbog toga što je ovom preduzeću račun bio blokiran.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.