Na Filozofskom fakultetu projekcija dokumentarnog serijala o lažnim vestima

Izvor: JužneVesti.com, 29.Nov.2018, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Filozofskom fakultetu projekcija dokumentarnog serijala o lažnim vestima

Koliko u srpskim medijima ima lažnih vesti, kako one utiču na publiku, da li ih brže "šire" tradicionalni ili novi mediji, kako se država bori sa njima i kako da građani pravilno shvate medijske poruke, teme su dokumentarnog serijala koji će publika moći da pogleda u četvrtak 29. novembra od 19 sati, na niškom Filozofskom fakultetu.

"Informativni mediji - informisana javnost" je serijal od tri epizode koje daju odgovore na pomenuta pitanja i otkrivaju koliko građani razumeju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << značaj informisane javnosti i slobodnih i objektivnih medija.

O tome u serijalu koji je radio niški Media i reform centar govore domaći i strani novinari i urednici lokalnih i nacionalnih medija, medijski stručnjaci, predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, OEBS-a, civilnog sektora, akademske zajednice i drugi.

Osim isticanja važnosti tačnog i pravovremenog informisanja, cilj serijala je ponovno uspostavljanje poverenja između medija i građana ukazivanjem na značaj kritičkog tumačenja medijskih sadržaja, koji u svakom trenutku moraju biti u javnom interesu - kaže producentkinja i direktorka Media centra Danijela Vučić.

"Mediji između istine i interesa" je naziv prve epizode koja govori o lažnim vestima u domaćim medijima i daje odgovore na pitanja zašto nastaju i kako su se upotrebljavale kroz istoriju.

"Balansiranje istine – regulative i evropske prakse" naslov je druge epizode koja daje primere lažnih vesti u svetu, a govori i o zakonskim regulativama koje se bave lažnim vestima i daje preporuke kako da građani uoče lažne vesti.

"Društvene mreže u vrtlogu informacija" je treća epizoda u kojoj se obrađuje uticaj društvenih mreža na svakodnevni život i govori o tome koliko smo svesni posledica koje na realni svet ostavlja virtuelni.

Nakon projekcije serijala sa prisutnima će razgovarati predstavnici Departmana za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu, direktorka Media i reform centra Niš i producentkinja serijala Danijela Vučić i izvršna producentkinja Tatjana Đukić - dodaju organizatori.

Zainteresovani ovaj serijal mogu da pogledaju u svečanoj sali 434, na poslednjem spratu Filozofskog fakulteta.

Dokumentarni serijal je realizovao Media i reform centar Niš, uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, a producentkinja serijala je Danijela Vučić, izvršna producentkinja Tatjana Đukić, scenario i režiju uradile su Tatjana Đukić i Sonja Urošević, snimatelji su Bojan Ranđelović i Vladica Damjanović, montažer Dragan Petrović, dizajner grafike Nikolica Ranđelović, a glumac i narator Davorin Dinić.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.