NUNS: Ako se ministar prosvete ne izvini novinarima, bojkotovati njegove javne nastupe

Izvor: JužneVesti.com, 26.Feb.2020, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Ako se ministar prosvete ne izvini novinarima, bojkotovati njegove javne nastupe

Ponašanje ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji je novinarima Južnih vesti i N1 u Nišu rekao da bi "dobili odgovor da su normalni", a potom gurnuo mikrofon i nazvao reportera siledžijom - kao agresivno i neodgovorno ocenjuje Nezavisno udruženje novinara Srbije. Ako im se ministar hitno ne izvini, kažu da će pozvati novinare da ubuduće bojkotuju njegove javne nastupe.

NUNS je pozvao ministra prosvete da prestane sa vređanjem novinara i ističu da se neprimereno ponašao.

Nezadovoljan pitanjima koja su mu uputili ministar je u Nišu verbalno napao naše kolege i prekinuo konferenciju za medije. Na insistiranje novinara da odgovori na pitanje o troje dekana fakulteta Univerziteta u Nišu, Šarčević je odgovorio: "Dobili bi odgovor da ste normalni, a niste". Uz to, ovaj visoki državni funkcioner je odgurnuo mikrofon i nazvao reportera Televizije N1 siledžijom - podsećaju iz NUNS-a.

Podsećaju da je Šarčević početkom decembra prošle godine vređao novinarku N1 na konferenciji za medije u Vladi Srbije povodom rezultata PISA testiranja. I nakon toga je NUNS pozvao ministra da se javno izvini, kao i da u skladu sa svojom funkcijom, sa uvažavanjem i pristojno odgovara na pitanja novinara.

Izgleda da ministar prosvete ne shvata da je njegovo ponašanje nedozvoljeno, i ukoliko se hitno ne izvini novinarima koje je uvredio i pokušao da ponizi, NUNS će pozvati svoje članove i druge novinare i medijske radnike da ubuduće bojkotuje njegove javne nastupe - poručuju iz NUNS-a.

Podsetimo, ministar Šarčević je pre dva dana u Nišu govorio o novoj strategiji obrazovanja, a pre toga je u holu Univerziteta odgovarao na pitanja novinara, ali je umesto odgovora o spornim dekanima niških fakulteta čije rešenje je najavio još juna prošle godine, novinare vređao i prekinuo konferenciju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.