NKD: Linije do Ciriha i Frankfurta žrtve subvencionisanih letova “Air Serbia”

Izvor: JužneVesti.com, 01.Nov.2019, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NKD: Linije do Ciriha i Frankfurta žrtve subvencionisanih letova “Air Serbia”

Niški Aerodrom “Konstantin VelikI” u svega 8 dana ostao je bez 3 avio-linije. U Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju, koja je bila najglasnija protiv poklanjanja aerodorma državi, kažu da su Ryanair i Swiss sa svojim odlukama da ne lete iz NIša do Frankfurta i Ciriha žrtve subvencionisanih letova Air Serbia.

Poslednja je svoj odlazak iz Niša najavila švajcarska kompanija Swiss Air Lines, u kojoj planiraju da od marta 2020. godine ukinu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << njihov jedini let od Niša do Ciriha.

Pre toga je Air Serbia zbog slabe popunjenosti otkazala let do Budimpešte, a Direktorat civilnog vazduhoplovstva Ryanair-u nije dao da dozvolu da iz Niša leti do Frankfurta.

U NKD-u podsećaju da se sve to izdešavalo u svega 8 dana. Kažu da zabrinjava zabrana koja je data irskoj avio-kompaniji, kao i nelogično povlačenje Swiss-a imajući u vidu da u Cirihu živi mnogo ljudi iz regiona.

Kao što smo već pretpostavili, linije za Frankfurt i Cirih su, po svemu sudeći, žrtve subvencionisanih linija Air Serbia do Hana, odnosno Fridrihshafena. Podsećamo javnost da je NKD reagovao povodom davanja subvencija kompaniji Air Serbia za 12 linija iz Niša i upozorio da je moguća posledica gašenje postojećih linija. Preuzimanjem aerodroma Ministarstvo građevine i saobraćaja je od početka imalo za cilj proterivanje “low cost” kompanija - stoji u saopštenju.

U ovoj organizaciji ocenjuju da Vlada Srbije stavlja interese srpsko-arapske kompanije ispred dobrobiti građana i oživljavanja južne Srbije.

Stavljanje privatnih partikularnih interesa iznad javnog nedvosmisleni je pokazatelj stanja zarobljene države na koji ukazuje i strategija proširenja Evropske unije na Balkan - kažu u NKD-u.

Podsetimo, iz Rayanair-a su nedvosmisleno rekli da do Frankfurta ne lete zbog monopla Air Serbia. Zato su otišli u Banja Luku odakle će njihovi avioni ubuduće saobraćati do Nemačke.

I Swiss je svoj odlazak iz Niša obrazložio, između ostalog, konkurencijom, ali i potrebama da razvijaju svoj biznis.

Odnedavno Air Serbia iz Niša saobraća na 11 destinacija uz pomoć subvencije od 5 miliona evra godišnje koje im daje država.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.