NKD: Dug Grada Niša zbog zemljišta poklonjenog aerodroma i dalje nije otpisan, građanima preti kamata

Izvor: JužneVesti.com, 03.Avg.2021, 09:06

NKD: Dug Grada Niša zbog zemljišta poklonjenog aerodroma i dalje nije otpisan, građanima "preti" kamata

Iako je pre tri godine Grad Niš poklonio Aerodrom "Konstantin Veliki" državi, iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju navode da Vlada Srbije još nije otpisala dug za zemljište oko aerodroma i pored zahteva koji je gradonačelnica Dragana Sotirovski republičkoj vlasti uputila u tajnosti. Već godinu dana se na dnevnom nivou građanima računa kamata od 6.313 evra, pa iz NKD-a pozivaju državu da ne ignoriše zahtev nadležnih u Nišu, kao i da pretnju kamatom "skinu Nišlijama s vrata".
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Više od godinu dana je prošlo kako su iz NKD-a tražili od nadležnih da otpišu dug koji Grad Niš ima prema Ministarstvu odbrane zbog ugovora o preuzimanju zemljišta aerodroma iz 2011. godine, a situacija se nije promenila ni do danas.

Pitanje koje postavljaju kažu da vredi 6.313 evra dnevno.

Zašto Nišu još nije otpisan dug, a nateran je da pokloni aerodrom, pitanje je od 6.313 evra dnevno, koliko iznosi kamata koja se Nišlijama formalno zaračunava već godinu dana (od 29. jula 2020). Da li građani Niša to već plaćaju ili će im neko “zelenaškim manirom” sručiti dug na glavu odjednom i u budućnosti blokirati Grad, nije poznato - pitaju iz NKD-a.

Dodaju i da je gradonačelnica Dragana Sotirovski decembra 2020. godine zatražila otpis duga od centralnih vlasti, pa iako podržavaju taj potez, pozivaju je da to ne radi u tajnosti, kao i da redovno obaveštava javnost dokle se stiglo s tim postupkom i šta je uradila u komunikaciji s Beogradom.

S druge strane, od Vlade zahtevaju da hitno oslobodi Niš duga i da to javno iznese.

Dokumenta do kojih smo došli pokazuju - u dopisu gradonačelnice koji je podnela republičkoj Direkciji za imovinu jasno je naglašeno da pretnja ogromnom kamatom postoji. Direkcija je tražila da se Ministarstvo odbrane izjasni o modelima rešenja, a Ministarstvo je lopticu prebacilo na Vladu i predložilo da se dug pokrije iz republičkog budžeta, kako bi bilo i logično. Međutim, Vlada ćuti i ne izjašnjava se, prema dostupnim podacima - dodaju.

Podsetimo, Ministartsvo odbrane je saopštilo da dug neće biti naplaćen i da će biti organizovan hitan sastanak zainteresovanih strana. Sastanak se nije desio, ali se oglasilo MInistarstvo saobraćaja koje je reklo da će o dugu morati da se dogovore Vojska i Grad Niš kada se vide sva potraživanja.

Inače, jedan od razloga da Aerodrom pređe u državno vlasništvo bilo je i regulisanje spornog duga, jer Grad nije, kako je tada rečeno, ispunio ugovorne obaveze.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.