Mladi niški fizičari osvojili bronzu u Poljskoj

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jul.2019, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi niški fizičari osvojili bronzu u Poljskoj

U eksperimentalnom i teorijskom rešavanju zadataka iz fizike, koje je trebalo još i ubedljivo objasniti protivnicima i žiriju, tim Srbije je bio veoma uspešan i osvojio bronzu. Na takmičenju u Poljskoj, koje je okupilo srednjoškolce sa svih strana sveta, više od polovine tima Srbije činili su učenici niške Gimnazije “Svetozar Marković”.

Aleksandra Petković, Dušan Igić i Vojin Ivković se sa bronzanom medaljom vraćaju u Niš. Pored troje niških gimnazijalaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << tim Srbije činili su još i Gaja Brakus iz novosadske Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”, kao i Miloš Petrašinović iz Gimnazije “Vuk Karadžić” iz Trsenika.

Oni su mesecima pripremali zanimljive eksperimente, navode u beogradskom Institutu za fiziku, kroz koje su tražili odgovore na različita pitanja, poput toga koliko u nekoj tkanini ima niti, kako nastaju karakteristični zvučni efekti u naučno-fantastičnim filmovima, ili kako naterati mehuriće u čaši kisele vode da se kreću nadole.

Među članovima žirija, koje je trebalo da mladi fizičari u Poljskoj impresioniraju, bili su i Srbi, inače nacionalni koordinatori ovog takmičenja Vladimir Veljić i Aleksandra Alorić.

Radi se o timskom takmičenju koje podstiče istraživački duh učenika, kritičko razmišljanje, ali jača i njihove debatne sposobnosti kroz različite zadatke koje svako od njih mora da reši, eksperimentalno i teorijski, i ubedljivo objasni protivnicima i žiriju - rekli su oni.

Više od 20 timova nadmetalo se u Poljskoj, a Srbi su za sobom ostavili mnoge veće države, poput Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Velike Britanije.

Do mesta u državnom timu stizalo se putem kvalifikacija na državnom nivou, a u organizaciji Društva za promociju i popularizaciju nauke, u saradnji sa Institutom za fiziku u Beogradu, Istraživačkom stanicom Petnica, kao i velikim brojem naučnika i nastavnika.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.