Mladi iz Niša i Lebana uče đake robotici i pomažu u odabiru karijere

Izvor: JužneVesti.com, 23.Okt.2019, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi iz Niša i Lebana uče đake robotici i pomažu u odabiru karijere

Razvijanjem svojih projekata, koji su nagrađeni na ovogodišnjem Superste konkursu, mladi istraživači iz Niša i Lebana, olakšaće osnovcima i srednjoškolcima iz njihovih krajeva učenje programiranja, ali i pomoći oko odabira karijere. Projekti ovih mladih ljudi nagrađeni su sa milion dinara koji će oni dalje iskoristiti za usavršavanje i realizaciju.

Ideja 17-godišnje Teodore Srećković, učenice Gimnazije u Lebanu, je da pomoću mikrobit setova osnovce uvede >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u svet programiranja i robotike. Plan njenog projekta Micrizord je da izradi 10 edukativnih setova koje će pokloniti osnovnim školama iz manjih mesta na jugu Srbije. Teodora planira na napravi 10 mikrobit setova i pokloni ih školama na jugu, foto: Superste

Na ovaj način ću osnovce uvesti u svet programiranja i robotike. Učenici će moći da kroz onlajn kurs uče osnove programiranja preko mikrobit džepnog računara. Celokupan Superste konkurs je za mene bio neverovatno iskustvo jer se bavim programiranjem i uživam u tome da svoje znanje prenosim drugima - kaže Teodora.

Među pobednicima na ovogodišnjem konkursu našli su se i Nišije Pavle Momirović i Ognjen Nikolić, sada već studenti Elektronskog fakulteta u Nišu i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Nišije osmislili kako da maturantima pomognu u odabiru karijere, foto: Superste Njihov projekat Pick and choose maturantima pomaže u odabiru fakulteta i buduće karijere. Na ideju su došli jer su i sami, kako kažu, skoro prošli kroz “muke” oko biranja fakulteta, pa su želeli da osmisle način da drugima pomognu u prevazilaženju ovog izazova.

Ovaj program treba da pomogne srednjoškolcima u odabiru karijere tako što će učesnici imati organizovane posete i obilaske različitih firmi u Nišu i licem u lice razgovarati sa zaposlenima. Jedino pokazivanjem svih aspekata zanimanja i radnih okruženja mladima može pomoći oko izbora karijere - kaže Pavle.

Ova dva projekta nastala su u okviru Youth Innovation Centra, programa koji mladima pruža prostor da razviju svoje ideje i pronađu budući poziv, a u tome im pomažu eksperati iz oblasti marketinga, dizajna, pisanja projekata.

U finalu konkursa učestvovalo je 20 mladih talenata, a novčanu i organizacionu podršku za dalje razvijanje dobilo je njih 10.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.