Mladi ambasadori prave Muzej uspomena, traže stare fotografije i dokumenta

Izvor: JužneVesti.com, 03.Okt.2018, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mladi ambasadori" prave Muzej uspomena, traže stare fotografije i dokumenta

Da bi sačuvali od zaborava period od oslobođenja Niša od Otomanskog cartva do danas, iz Udruženja "Mladi ambasadori" pozivaju Nišlije i one koji žive u okolini da iz porodičnih arhiva izvuku fotografije, dokumenta, pisma i pošalju ih njima. Planiraju da od prikupljenog materijala naprave multimedijalni Muzej uspomena.

Poziv je, kako navode, otvoren do 20. oktobra, a građani će preko prijavnog formulara moći da im dostave skenirane materijale koji su obeležili duh Niša >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << od 1878. kada je stekao nezavisnost, do danas.

Od pristiglog materijala, dodaju, "Mladi ambasadori" će odabrati one koji će tematski i hronološki biti predstavljeni na digitalnoj izložbenoj postavci i digitalnoj platformi.

Pozivamo ih da iz porodičnih arhiva, od komšija, prolaznika pronađu fotografije, pisma, predmete, dokumentuju period koji oslikavaju i pošalju nam kako bismo napravili multimedijalnu postavku, digitalizovali i inovativnom izložbom predstavili javnosti. Mogu poslati fotografije predmeta koji su se koristili za ručavanje, kupanje, vožnju, rad na polju i u kancelariji, za komunikaciju...od poštanske markice do automobila, od olovke do udžbenika, od fenjera do modernih instalacija - navode iz "Mladih ambasadora".

Projektom "140 godina slobode – multimedijalni muzej uspomena", navode, žele da sačuvaju obeležje jednog vremena i nasleđe stvarano generacijama, kako ono ne bi ostalo u kućama, daleko od javnosti i generacija koje dolaze.

Jedinstvena i nezamenjiva kulturna vrednost jednog naroda jeste kulturno nasleđe koje, stvarano generacijama, ukazuje na naš društveni, obrazovni i kulturni razvoj, označavajući i naš identitet u svetu različitosti. Briga o očuvanju i prezentovanje kulturnog nasleđa je moralno načelo svih nas koji prepoznajemo značaj kulturnog nasleđa - saopštili su "Mladi ambasadori".

Svi zainteresovani za učešće u projektu za dodatne informacije mogu se obratiti Udruženju na mejl office@ambasador.rs.

Projekat "140 godina slobode – multimedijalni muzej uspomena", kako navode, realizuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, i on je uključen u obeležavanje Evropske godine kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.