Međunarodna spasilačka vežba počela ceremonijom u Srpsko-ruskom centru u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 26.Jun.2019, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodna spasilačka vežba počela ceremonijom u Srpsko-ruskom centru u Nišu

Svečanom ceremonijom i pokaznom vežbom u Srpsko-ruskom humanitarnom centru označen je početak trodnevne vežbe u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija “Srbija 2019“ koja u Nišu i okolini okuplja oko 700 predstavnika spasilačkih jedinica iz Srbije, Rusije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Mađarske, Turske, Kube i Rusko-jermenskog humanitarnog centra.

Prvo su svoje veštine i uvežbanost pokazali pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Srbije i Ministarstva za vanredne situacije Rusije, čime je juče i zvanično počela vežba.

Otvaranje u Srpsko-ruskom humanitarnom centru; foto: MUPDržavni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković ukazao je na značaj prevencije, zajedničkih vežbi i obuka, s obzirom na promenljive vremenske uslove i klimatske promene.

Za vreme poplava 2014. godine Republika Srbija se nije suočila samo sa vanrednom situacijom već je to bio period do tada neviđenog angažovanja celokupnih domaćih ljudskih i materijalnih kapaciteta, naravno uz veliku podršku inostranih spasilačkih timova. Stoga smo iz sopstvenog iskustva naučili koliko je saradnja sa drugim zemljama važna i kako može uticati na podizanje sopstvene bezbednosti - rekao je Miličković.

Otvaranju vežbe pristustvovao je i zamenik ministra za civilnu odbrane i vanredne situacije Rusije Aleksandar Čuprijan koji je napomenuo da požari, poplave i sve elementarne nepogode ne poznaju granice.

Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije ima ogromno iskustvo kada je u pitanju saniranje posledica vanrednih situacija u različitim državama i sa velikim zadovoljstvom spremni smo sa vama da podelimo naše iskustvo - rekao je Čuprijan.

Specijalne jedinice iz 8 zemalja vežbaće i danas i sutra u Nišu i okolini, ali iz nadležni ne preciziraju koje će to tačne lokacije biti. Ono što je zvanično saopšteno jeste da će u četvrtak, 27. juna, vežba biti zatvorena pokaznim delom na jezeru Bovan od 11 sati, a završna ceremonija zatvaranja biće održana na niškom Trgu kralja Milana od 16 sati.

Zbog održavanja ceremonije zatvaranja međunarodne vežbe u četvrtak, 27. juna od 12 do 19 sati biće potpuno obustavljen saobraćaj u ulicama Generala Milojka Lešjanina i Vožda Karađorđa, na potezu od "Ureda“ do "Suda“.

Zbog toga će biti preusmerene i linije gradskog prevoza broj 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 13, 14 i prigradske linije broj 18, 19, 20, 20L, 21, 23K i 37.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

U SRHC počela Međunarodna spasilačka vežba

Izvor: JuznaSrbija.info, 26.Jun.2019

U Srpsko ruskom humanitarnom centru u Nišu označen je početak Međunarodne vežbe u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2019“...Vežbu  zajednički organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstvo za vanredne situacije  Ruske Federacije, uz učešće...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.