Kolege pokrenule inicijativu da lekar Infektivne klinike u Nišu dobije najveće gradsko priznanje 

Izvor: JužneVesti.com, 19.Nov.2020, 09:27

Kolege pokrenule inicijativu da lekar Infektivne klinike u Nišu dobije najveće gradsko priznanje 

Dok je načelnik intenzivne nege na Infektivnoj klinici u Nišu doktor Steva Stanišić u izolaciji, jer je bez skafandera hitno ušao da pomogne pacijentu i tako se zarazio, kolege ga predlažu za najviše gradsko priznanje. Stanišić od predsednika Vučića nije dobio orden, pa njegov kolega, hirurg Bojan Jovanović pokreće inicijativu da dobije nagradu "11. januar". Kaže da ga smatra najvećim herojem i pripisuje mu najveće zasluge u borbi protiv kovida, a Stanišić da mu je ogromna čast >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << što ga predlažu kolege.

Doktor Stanišić je infektolog i anesteziolog, a jedan je od retkih lekara koji je govorio javno o borbi sa virusom korona u Nišu, u kojoj već mesecima aktivno učestvuje.

Međutim, iako njegove kolege smatraju da je za to zaslužio orden, koji je predsednik Vučić nedavno dodelio za istaknutu borbu sa kovidom, priznanje nije dobio. Zato je hirurg Bojan Jovanović pokrenuo inicijativu da doktor Stanišić bude jedan od dobitnika najvišeg priznanja u Nišu, nagrade "11. januar", koja se svake godine dodeljuje pojedincima i organizacijama za izuzetna dostignuća.

I Jovanović i druge kolege koje su njegovu inicijativu podržale Stanišića smatraju najvećim herojem i pripisuju mu najveće zasluge u borbi protiv korone.

Kada sam napisao post nisam ni znao da je doktor Stanišić pozitivan na koronu, jer je uleteo bez skafandera da pomogne teško obolelom pacijentu. Sve što mislim je u mom postu, ali nisam znao da je toliko drugih koji isto razmišljaju, vreme je za prave heroje i naša je obaveza da ih podržimo - ističe Jovanović.

Doktor Stanišić je u kućnoj izolaciji, kaže da se oseća dobro i da nema tegobe. Jovanović ga je obavestio da će ga predložiti za najveće gradsko priznanje i kaže da mu je to izuzetna čast, jer dolazi od kolega.

To su kolege koje izuzetno cenim, tu ekipu lekara koji su to rešili. Čast mi je i zadovoljstvo veliko - ističe Stanišić.

Kaže da je tačno da se zarazio na poslu tokom dežurstva, jer su ga hitno zvali da uđe i u žurbi nije ušao među pacijente sa svom potrebnom opremom, ali priznaje da su dežurstva jako naporna, jer traju 24 sata i da se zbog umora ili žurbe takve greške dešavaju.

To je jako dugo i isrpljujuće. Veliki je priliv pacijenata i onda je to cele noći bilo tako, tri intubacije, tri mehaničke ventilacije, jedna reanimacija, tako da sam na brzinu izašao i nisam se adekvatno obukao. Za intubaciju pacijenata je najveći rizik od zaražavanja, jer ste vi nekoliko cm od lica pacijenta i ako niste potpuno obučeni, što znači i maska i naočare, vizir i skafander, onda ste u velikom riziku da se razbolite. Ja sam za to veče imao tri takva kontakta, pri čemu kod druge ili treće se nisam obukao, samo sam sa maskom i vizirom izašao jer su me sestre zvale hitno i tako sam se inficirao, ali dobro sam - priča Stanišić.

Veliki broj lekara Kliničkog centra u Nišu podržalo je inicijativu da načelnik intenzivne nege na Infektivnoj klinici dobije nagradu "11. januar", profesor Krasić, direktor maksilofacijalne hirurgije, prof. Milić, direktor kardiohirurgije, dr Ljiljana Pejčić, bivša direktorka Dečje interne, dr Ljiljana Lazić, sestra pokojnog dr Lazića, dr Emina Cvetković, kardiolog, Ivana Đorđevic i Jadranka Paravina, obe hirurzi, prof. Ljiljana Trajanović, bivša direktorka Zavoda za mentalno zdravlje i drugi lekari, a uskoro bi trebalo da bude raspisan konkurs kada će kolege i zvanično moći da predlože Stanišića Komisiji za nagrade.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.