Kolege i studenti se oprostili od Maje Vukić: Pamtićemo je po stručnosti i vedrini

Izvor: JužneVesti.com, 11.Sep.2019, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolege i studenti se oprostili od Maje Vukić: Pamtićemo je po stručnosti i vedrini

Kao vedru, poletnu, predanu, uvek nasmejanu i upornu, kolege su opisale profesorku Departmana za srpski jezik na Filozofskom fakultetu Maju Vukić, koja je prošle nedelje iznenada preminula. Od nje su se na komemoraciji održanoj na Fakultetu oprostili i studenti.

Smrt Maje Vukić potresla je akademsku zajednicu u Nišu i šire. Nisu ravnodušni ostali ni studenti - osim što ih je opismenila, profesorka Vukić ih je, kažu, i oplemenila. Pun amfiteatar na komemoraciji; Foto.V. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << M. R.

Znala je za šalu, poručili su, ali je davala maksimum čak i u usputnom razgovoru, na hodniku.

Studenkinja koja je na komemoraciji govorila u ime svojih kolega, kazala je da će profesorku Vukić pamtiti po rancu na leđima i roze biciklu kojim je dolazila na Fakultet, ali da neće zaboraviti ni priloške odredbe.

Pamtićemo vedrinu sa kojom ulazi u amfiteatar i kaže: "Kome ja zapamtim ime, taj se ne provede dobro, izlazi na tablu svaki čas". Pamtićemo savet da je bolje da "žvrljamo" nego da "švrljamo" i da nađemo životne saputnike pre kraja studija, jer će kriterijumi da nam skoče kada diplomiramo.

Dekanica Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović podsetila je kolege da je Maja Vukić "išla žurno da prestigne sudbinu i završi što više poslova".

Svi govornici složili su se da je Vukićeva bila veliki stručnjak.

Nama kolegama uvek je problem u stručnim nedoumicama presecalo njeno mišljenje. Verovali smo da je baš tako kako ona kaže. Sebi i drugima poricali smo vrhunsko znanje, u Maju smo svi verovali. Njeno poznavanje pravopisa, sintakse, struke, u njeno mišljenje. Ostali smo bez jednog od najvećih strunjaka među nama - rekla je profesorka Jordana Marković.

"Oprosti nam što ne ličimo na tebe" Foto: V. M. R. Saradnje sa njom prisetila se i Ivana Mitić, koja joj je bila asistent od 2015. godine.

Uvek sam znala da je borbena, odvažna, stroga i pravična. Priznajem, to me je plašilo. Ali verujte mi, Maja nije dozvolila da dugo osećam taj strah. Posle prvih mojih vežbi, rekla mi je "Ikac, hajde olabavi malo. Izgledaš kao da ćeš ih streljati ako nešto ne znaju" - rekla je Ivana Mitić.

Na komemoraciji su govorile i upravnica Departmana za srpski jezik Mirjana Ilić i upravnica Departmana za srpsku i komparativnu književnost Danijela Kostadinović.

Inače, i Južne vesti sarađivale su sa Majom Vukić, koja je uvek bila tu da reši pravopisne i jezičke nedoumice.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.