Još dva inkubatora za male divove u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 21.Maj.2021, 15:21

Još dva inkubatora za "male divove" u Nišu

Niška Klinika za dečije i interne bolesti dobila je još dva inkubatora, koje je donirao UNICEF kroz kampanju “Tako mali da bi u srce stali”.

Nakon što su u aprilu u nišku neonatologiju kroz ovu kampanju stigla dva inkubatora, danas su donirana još dva.

Načelnica Klinike za dečije i interne bolesti Emilija Golubović istakla je da su inkubatori važni u borbi za život majušnih, a jakih beba.

Inkubatori su tu da nam pomognu da prevremeno rođene >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << bebe podržimo da se izbore za svaki nov udah, da prežive i sustignu svoje vršnjake koji su pravovremeno došli na svet. U junu ćemo dobiti i aparat za terapiju hlađenjem koji će, uz svu dosadašnju pomoć, značajno unaprediti uslove u kojima brinemo o najosetljivijim bebicama - objašnjava Golubovićeva.

U ime UNICEF-a inkubatore je donirala Jelena Kovačević koja je rekla da su dva inkubatora za Niš obezbeđena od donacija građana.

Nastavljamo sa nabavkom neophodne opreme i pružanjem podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu kako bismo dodatno smanjili smrtnost prevremeno rođenih beba, što jeste naša misija. Ova kampanja primer je kako udruženi možemo da kreiramo sistemske promene za male heroje koji, uprkos svojoj osetljivosti, pokazuju divovsku snagu koja je inspiracija svima nama - rekla je ona.

UNICEF je od 2017. u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji uložio ukupno 45.768.852,00 dinara u saradnji sa Ministarstvom zdravlja koje je podržalo i kampanju “Tako mali da bi u srce stali”. Statistika kaže da se u Srbiji se svake godine rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 prevremeno rođenih beba. Svakog dana 7 beba zahteva neki vid urgentne podrške, a upravo je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.