Izložba radova sa sićevačke likovne kolonije u Paviljonu

Izvor: JužneVesti.com, 22.Nov.2018, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba radova sa sićevačke likovne kolonije u Paviljonu

Kako su umetnici oslikali Sićevo kraj Niša i klisuru na Likovnoj koloniji održanoj pre nekoliko meseci, publika će moći da vidi na izložbi u Paviljonu u Tvrđavi, koja će biti otvorena u petak 23. novembra u 19 sati.

Do 10. decembra će biti izloženi radovi umetnika iz Niša, Gračanice, Banja Luke, Podgorice, Beograda, Skoplja, Ljubljane, Sofije i Budimpešte, koji su u septembru boravili u Sićevačkoj klisuri i stvarali inspirisani tim prizorom.

U okviru programa >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << otvaranja Kolonije će biti prikazan kratki filmski zapis o radu umetnika u Sićevu 2018. godine, autora Olivere Sašek Radulović - najavljuju organizatori.

Organizatori podsećaju da je Likovna kolonija u Sićevu jedna od najstarijih umetničkih kolonija na Balkanu, osnovana 1905. godine, po ideji i uz zalaganje srpske slikarke Nadežde Petrović.

Od 1964. do danas traje bez prekida, dodaju, a u tom periodu je u Sićevu stvaralo skoro 500 akademskih slikara različitih generacija i stilskih opredeljenja, koji su dolazili iz svih krajeva bivše Jugoslavije i inostranstva.

Selektor ovogodišnje Likovne kolonije je Miodrag Daja Anđelković, magistar grafike iz Niša - dodaju.

Koloniju organizuje Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu, a na ovogodišnjoj koja je trajala od 3. do 13. septembra stvarali su akademski slikari iz Srbije i inostranstva, među kojima su bila i dva niška profesora Umetničke škole.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.