Izabrane predstave za “Teatar na raskršću” - od antičke do savremene drame

Izvor: JužneVesti.com, 20.Feb.2019, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrane predstave za “Teatar na raskršću” - od antičke do savremene drame

Pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora, niški Teatar na raskršću počinje na dan Narodnog pozorišta 11. marta, a sve do 19. marta publika će moći da pogleda 10 predstava - od antičke drame do savremenih tekstova, a biće i individualnih umetničkih projekata. Pripremljen je i prateći program, te će posetioci moći da prate i tribine i promocije tih dana.

Od 11. do 19. marta Niš će, prema najavama organizatora, biti centar pozorišnog života i na daskama >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Narodnog pozorišta gostovaće teatri sa čitavog Balkana. 8 predstava će se takmičiti za nagradu; foto: FB Narodno pozorište Niš

Programski savet je odlučio ko će se takmičiti na festivalu, a nadmetanje počinje nakon svečanog otvaranja na kome će publika premijerno moći da pogleda komad Putujuće pozorište Šopalović u režiji Tanje Mandić Rigonat.

Za nagrade će se od 12. do 18. marta takmičiti predstave: Kad bi Sombor bio Holivud Kokana Mladenovića (Sombor), We are born naked an the rest is… u režiji Florijana Fičera (Sarajevo), komad Kapital koji je režirao Andraš Urban (Cetinje), Filoktet reditelja Ozrena Prohića (Varaždin), Balkanski špijun u režiji Tatjane Mandić Rugonat (Beograd), Višnjik Vasilija Senina (Pleven), Festen koji je režirala Zoja Buzalkovska (Skoplje), a takmičiće se i komad Sumrak bogova reditelja Dalibora Matanića (Skoplje). Upravnik teatra kaže da su izbrane predstave "uzbudljive"; foto: JV

U čast nagrađenih biće izvedena predstava Sarajevo 1914 - Mali mi je ovaj grob Biljane Srbljanović, u režiji Tanosa Nikasa.

Jedan od selektora i upravnik niškog teatra Spasoje Ž. Milovanović ističe da su se potrudili da okupe, pozorišnim jezikom rečeno - uzbudljive predstave.

Svaka od njih dolazi sa različitom estetikom, ali sa tematizovanjem istih ili sličnih problema koje se ispostavilo da u ovom našem zajedničkom kulturnom prostoru zapravo tište sve nas. To je jedan stalni strah od nestanka građanske misli i prepuštanje jednoj stihiji vođenja ovakvih ili onakvih ideologija - pojašnjava Milovanović.

Predsednik Programskog saveta i reditelj Nebojša Bradić ističe da su osim premijera i gostujućih predstava, za Teatar na raskršću važni i prateći programi, a izdvojio je tribinu "Teatar Balkana - saradnja na raskršću" koji će biti prilika da umetnici sarađuju i ubuduće oplemene niški festival. Bradić kaže da je za festival važan i prateći program; foto: JV

Biće prilika da to iskoristimo, da ponudimo različite platforme za dijalog sa pozorišnim stvaraocima u tome što zovemo Teatar Balkana - mogućnost saradnje, razmene informacija, programa, umetnika, do koprodukcija i zajedničkih projekata i mogućnost susreta različitih generacija stvaralaca. Verujem da će to biti jedna od pravih poruka za godine koje dolaze i da ćemo na narednim festivalima gledati i neke koprodukcije - kazao je Bradić.

Nišlija Dejan Petković, teatrolog i jedan od članova Saveta festivala, ističe da je posle 130 godina zrelog pozorišnog iskustva, odnosno posle 132 godine koliko traje pozorišni život u Nišu, grad zreo za jednu ovakvu manifestaciju. Tetarolog Petković ističe da je Niš posle 130 godina sazreo za jednu ovakvu manifestaciju; foto: JV

Festival je geografski postavljen vrlo široko, ali i tematski - od antičke drame do savremenih tekstova i individualnih umetničkih projekata koji će biti jedna značajna novina i osveženje u kulturnom životu Niša - istakao je Petković.

Odlučeno je i ko će biti u žiriju i odlučivati o nagradama, a kako je rekao upravnik Milovanović to će biti glumica iz Zagreba Mia Begović, glumac, profesor i reditelj iz Prištine Enver Petrovci, ambasador Crne Gore u Srbiji, reditelj i čovek koji je dobro poznat niškoj publici Branislav Mićunović, upravnik "Klasik teatra" u Rumuniji Bogdan Kostea i glumica i profesorka Katarina Kocevska iz Makedonije.

Imamo i novinarski žiri koji ove godine čine Borka Trebješanin (Politika), Tanja Nježić (Blic), Tanja Mijović (urednica Radio Beograda 3), Miljana Nikolić (Belami) i Lidija Georgijeva (urednica niškog dopisništva RTS-a) - dodaje Milovanović.

Festivalski žiri će dodeliti nagrade za najbolju predstavu, režiju, 4 glumačke nagrade, kao i priznanja za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku i scenski pokret.

Biće dodeljena i specijalna nagrada Festivala, ali i nagrada okruglog stola kritike i nagrada novinarskog žirija.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Novi pozorišni festival u Nišu okuplja teatre iz regiona

Izvor: RTS, 20.Feb.2019

"Teatar na raskršću", novi pozorišni festival u Nišu će od 11. do 19. marta okupiće predstave iz regiona od pozorišta iz Maribora, preko Cetinja, Varaždina do Plevena. I programski savet, kojim predsedava reditelj Nebojša Bradić i žiri festivala koji predvodi glumica Mia Begović okuplja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.