Iza “Želje” stoji sponzorska grupacija, cilj je uspostavljanje dugoročnog sistema

Izvor: JužneVesti.com, 22.Nov.2017, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iza “Želje” stoji sponzorska grupacija, cilj je uspostavljanje dugoročnog sistema

Preporod niškog Železničara počeo je pre nekoliko meseci i od tada je klub u samom vrhu domaćeg rukometa. Ipak, dugo je niška sportska javnost držana u neizvesnosti povodom toga ko je pokrenuo klub, koji je do tada bio pod suspenzijom i sa velikom blokadom računa, ali je sada i to obelodanjeno, reč je o grupaciji “BSIE”, na čelu sa čovekom koji je bio predsednik Metalurga u njegovim najuspešnijim danima - Levčetom Kitevskim.

Makedonac je za Narodne novine, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << što je preneo i zvanični sajt kluba, otkrio da su oni rešili da investiraju u sport na ovim prostorima, a njega su pozvali da bude menadžer celog projekta. Ono što se ne pominje u intervjuu je o kakvoj je grupaciji reč, te da li su udružene firme ili pojedinci formirali “BSIE”.

Nakon analize celokupne rukometne Srbije, Kitevski je predložio “Želju” jer, kako kaže, prema Nišu i ovom klubu oduvek je gajio velike simpatije.

To je bilo važno ime još u velikoj Jugoslaviji. Odavde je najtrofejniji trener te države svih vremena Zoran Živković Tuta. Naglašavam da me nisu vodile emocije, već racionalni i profesionalni rezoni. Grad Niš ima sve preduslove za evropski klub, pre svega infrastrukturne, od aerodroma, hotela, hale “Čair” po najmodernijim standardima, plus bogata rukometna tradicija - priča Kitevski.

Ono što nije išlo na ruku niškom klubu bila je tadašnja suspenzija od svih takmičenja, te velika blokada računa, što je navodilo na zaključak da se radi o “mrtvom” klubu. Kada su predstavnici "BSIE" izašli na teren, situacija je bila i gora nego što su očekivali.

Nisam se uplašio, ali jesam bio zaprepašćen onim što sam zatekao. Kancelarije, sa sve onim brojnim trofejima i bogatom istorijom u njima, bile su maltene zapečaćene. Bez ijedne lopte, majice, dresa... Evo, i sada kada pričam o tome, naježim se. Znao sam odmah koliko nas posla čeka - rekao je Makedonac.

Pisanjem Unapred pripremljenog plana reorganizacije, dobijanjem vajld karte, izborom tima, te dovođenjem stvari u red, otpočeo je preporod šestostrukog osvajača Kupa. Čovek koji, do Skupštine Železničara, još nema zvaničnu funkciju u klubu, rekao je da je u tom periodu radio uporno i tvrdoglavo, a kao svoju “produženu ruku” angažovao je Ivana Šmigića, za koga kaže da ima potencijal da, uz još malo vežbe, bude prvi čovek kluba.

Brzo smo formirali kostur nove ekipe a, u isto vreme, razmišljali smo i o treneru, što je bila i najteža odluka, jer je to i najvažnija karika. Uz mnogo konsultacija, pozitivnih i negativnih razgovora, odlučio sam se za Jošku, sa kim sam takođe sarađivao u Metalurgu. Trenerski kvaliteti uopšte nisu bili upitni, ali tražio sam obostrano poverenje, iskrenost, lojalnost i to sam i dobio - kaže Kitevski.

Formiran je zavidni sastav, preuzeo ih je proslavljeni trener Josif Petković, a rezultat napornih treninga video se već na prvoj prijateljskoj utakmici, gde je “Želja” minimalno pobedio Partizan. Nakon sezone u kojoj je osvojio Kup Srbije, Železničar je doživeo krah; foto: Vanja Keser

Verujte, nakon prve pripremne utakmice protiv Partizana bio sam presrećan, ne zato što smo dobili taj jedan gol razlike, već kao dokaz da treba verovati svojim principima. Mi smo za 30 dana potpuno restartovali klub, koji nije funkcionisao dve godine. Novi igrači i trener, sam početak priprema i ti dobiješ jedan Partizan. Ali, tek tada sam sebi rekao: ovde ne smemo da stanemo - ispričao je Makedonac.

Situacija je sada mnogo drugačija - Železničar je lider Super lige, sa 4 boda prednosti u odnosnu na drugoplasiranu Crvenu zvezdu i tu se ne zaustavlja. Kako je Niš poznat kao rukometni grad, Kitevski zaključuje da niška publika zaslužuje da gleda velike evropske klubove, te ostavlja nadu da će uskoro u “Čairu” zaigrati Barselona, Paris Sen Žermen, Vesprem ili Kil. Rukometaši sa zavidnim iskustvom pristigli su ovog leta u "Želju" sa svih strana; foto: Super rukometna liga Srbije

Hoću da postavim sistem koji sam postavio u Metalurgu i koji tamo još funkcioniše, da neko posle mene može lako da vodi Železničar. Da dostignem i veće rezultate nego u Skoplju. Jer, šta god radim, želim da budem prvi. Čeka nas puno rada, puno neprospavanih noći, mnogo radosti, ali i tuge, da bismo stigli do cilja - priča Kitevski.

Makedonski klub je doživeo svojevrsnu renesansu poslednjih godina, Kitevski je tamo postavio upravo taj održivi sistem, a jedan od najvećih uspeha im je četvrtfinale Lige šampiona. Što se Železničara tiče, oni su složni u tome da ih čeka naporan rad, a pozovaju sponzore, ali i rukometaše iz Niša, da pomognu u stvaranju nekog novog “Želje”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.