Iz saradnje studenata romske i srpske nacionalnosti nastala Pravna klinika

Izvor: JužneVesti.com, 08.Feb.2019, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz saradnje studenata romske i srpske nacionalnosti nastala Pravna klinika

Kako bi se studenti osnažili da se bave pravom u sferi diskriminacije, ujedno i kako bi olakšali jedni drugima učenje i studentski život, dvedesetpetoro studenata niškog Pravnog fakulteta romske i srpske nacionalnosti sarađivali su i učili. Rezultat je besplatna Pravna klinika, koja će raditi jednom nedeljno, počev od 21. februara.

Sfera prava, kada je reč o diskriminaciji, nije nimalo unosna, složili su se predstavnici različitih organizacija koje se bave pravima Roma, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ali je unutrašnja satisfakcija velika. Romi su brojni u Nišu, priča koordinatorka projekta i profesorka Pravnog fakulteta Nevena Petrušić, a susreću se sa brojnim preprekama u ostvarivanju prava, što zbog neznanja, što zbog neinformisanosti.

Upravo zato projekat “Integracija i pravno osnaživanje mladih Roma i Romkinja u gradu Nišu”, koji podržava Fondacija za otvoreno društvo, okuplja studente i srpske i romske nacionalnosti i zajedno ih uči o diskriminaciji. Sem znanja, zajedničkim radom nestaju i stereotipi, priča Petrušić, a to pomaže studentima da kasnije, kada budu sudije ili tužioci, budu bolji u svom poslu.

Pre svega smo usmereni na naše studente romske nacionalnosti kojih ima desetak, da budu uključeni u sve ono što predstavlja život na fakultetu. Da zajedno sa drugim studentima rade na Pravnoj klinici, da se bolje upoznaju, da dobiju odgovarajuću podršku i u studiranju, a da svi zajedno znanja koja steknu na Klinici proširuju i informišu druge građane i građanke o antidiskriminacionom pravu - objasnila je Petrušić.

Počev od 21. februara, svakog četvrtka od 17 do 19 sati na Pravnom fakultetu biće otvorena Pravna klinika, a oni koji žele da iskoriste njene usluge mogu termin zakazati na broj telefona 064/8129907.

Inače, ovo je već treća godina kako Pravna klinika postoji, ispričala je Petrušić,pa se svake godine grupa studenta prvo obučava, a onda počne, uz nadzor profesora i advokata, pružanje besplatne pravne pomoći građanima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.