Ivkova slava u Prizrenu premijerno u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 24.Maj.2019, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ivkova slava u Prizrenu" premijerno u Nišu

Predstava rađena po motivima dela Stevana Sremca u kojoj je Ivko smešten u Prizren, srpski gosti “presvučeni” u preostale Srbe koji žive u Prizrenu, a gosti su i prve komšije Albanci, biće premijerno izvedena u niškom teatru u nedelju, 26. maja od 20 sati.

Reditelj Bojan Stojčetović kaže da je na postavljanju ove predstave kojom je želeo da komediju pretvori u dramu radio 14 godina, a konačno je njegova ideja realizovana u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i Narodnog pozorišta Niš.

Uzeo sam zdravo Sremčevo seme ‘’Ivkova slava’’, i posadio ga na Kosmetu. Nikla je dugo tražena drama! Sve je dobilo drugačiju konotaciju. I ubijanje stoke i živine, i uništavanje resursa i hrane. I maltretiranje žena koje dolaze na paterice, i pucanje na samog Ivka! Više ničeg nije bilo komičnog u komadu - objašnjava Stojčetović.

Kaže da je postojala opasnost da se predstava pretvori u politički komad, ali da su te zamke izbegnute.

Komad govori o ljudima, njihovim odnosima, pomešanim osećanjima, svakodnevnim strahovima, promašenim životima, jednom rečju, govori o teškim sudbinama. Zašto je komad ‘’Ivkova slava – Prizren 2019’’, potreban kulturnoj sceni Srbije? Zato što govori o istini, a umetnici su dužni da istinu izbacuju na površinu! - ističe reditelj predstave.

Predstava je svoju premijeru imala nedavno u Domu kulture Gračanica, a autorsku ekipu čine, pored reditelja Bojana Stojčetovića, scenograf Goran Stoječetović, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitor Bojan Stojčetović i koreograf Nebojša Gromilić.

Glavnu ulogu tumači Milan Vasić, a osim glumaca Narodnog pozorišta Priština, sa privremenim sedištem u Gračanici, igraju i glumci niškog Pozorišta Aleksandar Mihailovič, Sanja Krstović, Katarina Jeličić i Dejan Cicmilović.

Cena ulaznica je 600 dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.