Informacije iz istrage u tabloidima, niški novinari i tužioci tvrde da nisu potekle od njih

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jan.2020, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Informacije iz istrage u tabloidima, niški novinari i tužioci tvrde da nisu potekle od njih

Krivična prijava zbog strašnih naslovnih strana i tekstova tabloida u slučaju otete devojčice uperila je svetlost na niško Više javno tužilaštvo i policiju u ovom gradu, zbog sumnje da su informacije do medija došle baš od njih. Niški dopisnici beogradskih medija kažu da nisu potpisali sporne tekstove i sumnjaju da je informacija uopšte i potekla iz Niša, odnosno niškog Tužilaštva.

U niškom Višem javnom tužilaštvu ne komentarišu krivičnu prijavu koja je predata >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Republičkom tužilaštvu i u kojoj se iznosi sumnja da je medijima informacije prosledilo N.N. lice iz njihovih redova.

Dok je cela insitucija stavljena pod sumnju, naglašavaju samo da su se medijima obratili zvaničnim saopštenjem u kojem nije bilo ni reči o onome što je osvanulo u tabloidima.

Skandalozne naslovne strane koje prenose detalje sa saslušanja Ninoslava Jovanovića nisu potekle ni iz pera niških dopisnika, tvrdi urednica dopisništva Večernjih novosti Daliborka Alihodžić, koja sa onim što je objavljeno govori sa gnušanjem..

Dok je bila potraga i dok smo o tome izveštavali, jurili danima i smrzavali se, moja majka, koja je radnica i poštena žena, rekla mi je “džaba ti juriš, to će prvo Pink da objavi”. Isti onaj koji je slikao devojčicu u sanitetu je i dao podatke iz Tužilaštva - kaže Alihodžićeva.

Naglašava da ona nikada tu informaciju ne bi mogla da dobije iz Tužilaštva.

Neke stvari su procurele, neke stvari smo i znali, ali nikada u interesu devojčice, u interesu istrage dopisnici iz Niša nisu hteli da se time bave. Odgovorno tvrdim da to niški dopisnici nisu objavili - kaže urednica dopisništva.

NIški dopisnici kažu da nisu oni; foto: JV arhiva

U pomenutoj krivičnoj prijavi se pominje Informer kao primer medija koji je objavio informacije koje nisu u skladu sa Kodeksom, a dopisnica ovog medija iz Niša Dragana Kocić kaže da ona nije autor teksta na koji je stručna i ostala javnost burno reagovala.

Ja takav tekst nisam napisala, niti je moj tekst u Informeru, niti sam ja na bilo koji način umešana u to - kaže Kocićeva.

Dodaje i da informacije sa saslušanja možda uopšte nisu “iscurele” iz Tužilaštva, jer su njih znali i u policiji, a znao je i advokat oštećenog.

Možda nije ni advokat, možda je taksista. Ja sam jednom neke informacije saznala od taksiste, jer se advokat vozio taksijem. Ne verujem da je to tako, ali govorim o putevima koji su mogući - kaže Kocićeva.

Tekstove o detaljima sa saslušanja Jovanovića u mnogim medijima potpisala je “redakcija” ili “ekipa”, ali bilo je i onih autora koji su ostavili svoje inicijale.

Dopisnik Al Džazire iz Niša Zoran Kosanović, koji je godinama radio za Betu, kaže da je u dopisničkom poslu od 1993. godine i da je prosto nemoguće da novinar ne zna šta u njegovim novinama pišu o njegovom kraju.

Apsolutno niko nije mogao da radi bilo šta, a da makar mene ne obavesti o tome šta radi u gradu iz kog sam ja dopisnik. Meni je to neshvatljivo da postoji takva mogućnost da neko iz redakcije dođe ili uradi bilo šta u gradu u kom si ti dopisnik. To je omalovažavanje dopisnika, ukoliko je to istina - kaže Kosanović.

Ono što je prošle nedelje osvanulo na naslovnim stranama tabloida definiše kao “podilaženje niskim strastima čitalaca”.

Ljudski je nedopustivo da na taj način uopšte neko piše o tome. To nije izveštavanje, već podilaženje niskim strastima čitalaca i nešto što je zaista nedopustivo i strašno - rekao je Kosanović.

Podsetimo, pre nekoliko dana brojni tabloidi su uz napomenu “ekskluzivno” ili “strašno” preneli iskaz ili deo iskaza otmičara 12-godišnje Monike Karimanović, Ninoslava Jovanovića u kojima on opisuje kako je izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Oštru rekaciju imalo je i Ministartsvo kulture koje je pozvalo i tužilaštvo da se time pozabavi, a ovakve informacije osudila su i relevantna udruženja i Savet za štampu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.