Humske muke - mesecima bez vode, javna česma jedini spas

Izvor: JužneVesti.com, 08.Okt.2019, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humske muke - mesecima bez vode, javna česma jedini spas

Javna česma - to je jedini izvor vode za piće i higijenu dela meštana u selu Hum kraj Niša. Pola sela ima vodu, a druga polovina, priključena na seoski vodovod, ima muku, navodi Humljanka Ljudmila Ristić Miladinović. Nadležni kažu da se novi rezervoar koji će rešiti problem gradi, ali nije poznato kada će biti gotov.

Pre nekoliko meseci Ljudmila Ristić Miladinović odlučila je da živi na selu i preselila se sa porodicom u Hum. Tamo ih je dočekalo neprijatno iznenađenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << jer nisu imali vodu.

Situaciju u selu kod Niša opisuje tako da samo polovina stanovnika ima vodu, i to oni koji žive u donjim delovima i priključeni su na gradski vodovod. Drugi, oko 200 domaćinstava, snabdevaju se iz seoskog vodovoda, ali su im česme suve mesecima.

Bukvalno smo 2 meseca bez vode od kad smo se doselili. Dođe kap vode preko noći, slabog pritiska. Zovemo Naisus kažu radovi su u toku, ali kakvi radovi, ne znamo pozadinu svega toga. Kažu pripajanje vodovoda, ali šta god da je, nije normalno da 2 meseca nemamo vodu. Neki stariji meštani iz viših delova sela kažu da godinama nemaju vodu - kaže Ristić Miladinović.

Za vodu se snalaze na javnoj česmi, toče flaše i sudove, a štede struju - bojler i mašinu za pranje ne mogu da uključuju.

Meni je suština zaštita zdravlja ljudi, ovo je stvarno potencijalno leglo zaraze. Pisala sam i Zavodu za javno zdravlje - rekla je Miladinović Ristić.

Situaciju naziva neizdrživom i pita dokle će tako biti.

Vasilije Radovanović iz Huma godinama je održavao vodovodnu mrežu u ovom selu, do 2017. godine. On živi u donjem delu sela, priključenom na gradski vodovod, ali objašnjava da neki od njih takođe nemaju vodu, i da to zavisi od visine na kojoj je domaćinstvo. Za to krivi slabiju pumpu koja ne može da izbaci dovoljno vode za sve.

U niškom Vodovodu objašnjavaju da nisu nadležni za gornji deo Huma, već samo za donji. Dodaju i da se gradi pumpa i rezervoar i da će posle toga domaćinstva svih Humljana biti ravnopravna, odnosno priključena na istu mrežu - gradsku.

Ipak, kada će se to desiti, još ne znaju. Iz JKP Naissus kažu da je to pitanje za Sekretarijat za investicije, nadležan za rokove i gradnju. Međutim, u ovom Sekretarijatu su rekli da novinarska pitanja moraju biti postavljena preko Službe načelnika Gradske uprave Ljubiše Janjića i to mejlom.

Ljubiša Janjić i javni službenici iz njegove kancelarije, međutim, više od godinu dana ne odgovaraju na pitanja novinara Južnih vesti.

Hum se nalazi na teritoriji Opštine Crveni Krst. Predsednik te Opštine Miroslav Milutinović nije bio dostupan novinarima za komentar na probleme njegovih sugrađana.

Za to vreme, Humljani žeđ gase na javnoj česmi.

Podsetimo, sličan problem imaju i Malčani i stanovnici Vukmanova koji mesecima vodu imaju samo noću. Trajno rešenje za seoske vodovode najavljeno je još oktobra 2018, ali se još čeka.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.