Hor Branko nosilac umetničkog dela Svečane akademije povodom obeležavanja 850 godina Nemanjinih zadužbina

Izvor: JuznaSrbija.info, 15.Sep.2019, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hor "Branko" nosilac umetničkog dela Svečane akademije povodom obeležavanja 850 godina Nemanjinih zadužbina

Večernjim bogosluženjem u mansatiru Svetog Nikole iznad Kuršumlije i Svečanom akademijom “Nemanjina Toplica izvor srpske crkve i države” u subotu 14. septembra je počelo obeležavanje obeležavanje 850 godina zadužbina Stefana Nemanje u Toplici. Umetnici NCPD "Branko" iz Niša, mali i veliko hor, orkestar i folklor učestvovali su na Svečanoj akademiji kao glavni nosioci umetničkog dela programa.

Brižljivo odabaran muzički program, izveden pod vedrim >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << noćnim nebom i mesečinom, kako duhovne horske, tako i svetovne voklano-instrumentalne muzike, oduševio je prisutne crkvene velikodostojnike, zvanice, goste i sabrani narod, kojima se u trenutku činilo da su u nekoj najboljih koncertnih dvorana u svetu.

Očekivano prisustvo Njegove Svetosti srpskog patrijarha Irineja, je izostalo iz zdravstvenih razloga.

Pozdravni telegram poglavara SPC, je pročitao je vladika bački Nikanor.

U svom obraćanju Njegovo preosveštenstvo vladika G.G. Arsenije je rekao, da da je obeležavanje 850 godina od izgradnje prvih Nemanjinih zadužbina veliki jubilej, kao i da je ova svetinja oduvek mesto sabiranja i vekovni čuvar vere, nosilac kulture, identiteta i državnosti srpskog naroda.

Takođe, on je najavio radove na obnovi severne kule manastira Svetog Nikole i izrazio nadu da će i manastir Presvete Bogorodice, u kome je boravila Sveta Anastasija, žena Stefana Nemanje, majka Svetoga Save, uskoro dobiti svoju priliku za "novi život".

Svečanoj akademiji, kao specijalni izaslanik  je prisustvovao i Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mitropolit Amfilohije u Kuršumliji: Crkva je Božija neprekidna - propadale su države, carstva, vladari, imperije, propadaju i danas

Izvor: JuznaSrbija.info, 15.Sep.2019

Danas je Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Kuršumliji, nastavljeno obeležavanje velikog jubileja, 850 godina zadužbina Stefana Nemanje, Svetog Simeona Mirotočivog. Liturgiju je predvodio Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije uz sasluženje 11 arhijereja,...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.