Građani u strahu zbog zagađenog vazduha, nadležni poručuju da ne paniče - situacija je uobičajena

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jan.2020, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani u strahu zbog zagađenog vazduha, nadležni poručuju da ne paniče - situacija je uobičajena

Centar Niša nije se sinoć video od smoga, građani kažu da je vazduh bio nepodnošljivog mirisa, a merenja potvrđuju da jeste bio veoma zagađen. Iz Instituta "Batut" preporučuju da ljudi ne borave napolju kada je veliko zagađenje, ali ih pozivaju da ne paniče, jer je situacija uobičajena. Zaštitnik građana pokrenuo je i kontrolu lokalnih samouprava i pitao šta preduzimaju povodom nezdravog vazduha.

Indeks zagađenosti sinoć je dostigao 300 i Niš je tada bio najzagađeniji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << od početka godine i jedan od gradova sa najnezdravijim vazduhom u Evropi. Više PM čestica u vazduhu izmereno je u Sarajevu gde je pre nekoliko dana proglašena uzbuna - građanima je poručeno da ne izlaze napolje, kao i da nose maske, ne otvaraju prozore i ne voze automobile. Grad se nije video od smoga; foto: JV/J. A.

Međutim, u Nišu koji je prema broju štetnih čestica u vazduhu nalik ovom gradu i dalje se ne dešava ništa. Nadležni se nisu javno oglašavali, ali će, kako saznajemo, Radna grupa koja se bavi kvalitetom vazduha zasedati u petak.

Građani su sinoć ponovo digli uzbunu, jer je vazduh imao neprijatan miris i boju. Osim komentara da se ne vidi prst pred okom i da ne mogu normalno da dišu, pisali su i da je vazduh toliko zagađen da ga luftiraju vazduhom iz svojih kuća.

Povodom zagađenog vazduha oglasio se Institut za javno zdravlje "Batut", gde u saopštenju navode da je situacija uobičajena.

Trenutno urbano aerozagađenje u našoj zemlji uglavnom je čestičnog tipa (PM10 čestice). Koncentarcije zagađenja zavise od klimatskih uslova na određenoj teritoriji i uobičajene su za ove vremenske uslove i zimski period. Na koncentracije i trajanje čestičnog zagađenja utiču niske temperature vazduha, visok vazdušni pritisak, uspostavljanje temperaturne inverzije, što se registruje u zimskom periodu. Navedeni atmosferski uslovi su najčešći u ranim jutarnjim časovima i uveče - navode u saopštenju. U Institutu za javno zdravlje kažu da je situacija uobičajena; foto: JV/J. A.

Njihove preporuke su da hronični bolesnici, mala deca i stariji ograniče boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima. Zdravim ljudima poručuju da ne obavljaju fizičku aktivnost na otvorenom kada je povećano zagađenje.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije apeluju da nema potrebe za panikom, već ukazuju na značaj primene navedenih mera zaštite u uslovima aerozagađenja - dodaju u saopštenju.

Ponovo se oglasio i Zaštitnik građana Zoran Pašalić koji je, nakon započete kontrole Ministarstva zaštite životne sredine, juče počeo da kontroliše i nadležne u Nišu, Beogradu, Pančevu, Kragujevcu, Užicu i Opštini Kosjerić.Nije se video prst pred okom, ali nadležni kažu da nema mesta panici; foto: JV/J. A.

U dopisu upućenom pomenutim jedinicama lokalne samouprave između ostalog je navedeno da s obzirom na to da do građana dolaze različite informacije o vrednovanju dobijenih rezultata zagađenja, kao i o uzrocima zagađenja i merama koje lokalne samouprave razmatraju da preduzmu, potrebno je da Zaštitniku građana u roku od 15 dana od prijema ovog akta dostave obaveštenje o svim relevantnim činjenicama i okolnostima - piše u saopštenju.

Zaštitnik građana je podsetio da je u nekoliko srpskih gradova već dve godine vazduh veoma zagađen, a da nadležni za to vreme nisu preduzeli nijednu konretnu meru da se taj problem reši.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.