Grad Niš iz budžetske rezerve plaća dugove “Divljani”

Izvor: JužneVesti.com, 08.Jul.2020, 12:27

Grad Niš iz budžetske rezerve plaća dugove “Divljani”

Čak 12 miliona dinara iz budžetskih rezervi Grada Niša biće iskorišćeno za pokrivanje minusa odmaralištu “Divljana”, piše u odluci Gradskog veća. Ovo će biti učinjeno kako bi se pokrila dugovanja i otvorio nov račun na koji bi mogle da se primaju uplate Komesarijata za izbegice koji sada koristi ovaj prostor za smeštanje migranata.

Nije pojašnjeno kako je “Divljana” u kojoj su i prethodnih godina u nekoliko navrata bili smešteni migranti, došla u situaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da na računu ima minus od 12 miliona dinara, ali je sada došlo vreme za naplatu.

U obrazloženju odluke Gradskog veća piše da se sada Grad Niš prihvatio tog posla jer je ovo dečije odmaralište indirektni budžetski korisnik.

Imajući u vidu da je za realizaciju Ugovora o obezbeđivanju smeštaja i ishrane za tražioce azila i migrante i nesmetano fukcionisanje Ustanove kao indirektnog budžetskog korisnika, potrebno uplatiti sredstva iz budžeta Grada Niša radi izmirenja obaveza po izvršnim naslovima, predlaže se donošenje Zaključka kao u dispozitivu - piše u zaključku.

Za pokrivanje minusa izdvojiće se 12 miliona dinara i to, kako piše, iz budžetske rezerve Grada Niša.

Preporučuje se Gradonačelniku Grada Niša da donese rešenje o dodeli sredstava za realizaciju ovog Zaključka iz tekuće budžetske rezerve. Ustanova se obavezuje da sredstva iz tačke II ovog Zaključka iskoristi za deblokadu komercijalnih računa u postupku prinudne naplate i da uz zahteve za prenos sredstava iz budžeta Grada Niša podnosi specifikacije neizmirenih obaveza NBS, a na osnovu prioriteta poverioca za koje odgovorno lice Ustanove, potpisom garantuje tačnost podataka - odluka je Veća.

Komesarijat za izbeglice je koristio, a i trenutno koristi smeštajne kapacitete u Divljani gde se od marta ponovo nalaze migranti, a ugovor sa Gradom sklopljen je 28. maja.

Ovim Ugovorom je ugovoreno da Komesarijat za izbeglice i migracije sredstva za pružene usluge uplaćuje u budžet Grada Niša, odakle bi se prenosila indirektnom korisniku Ustanovi Dečije odmaralište “Divljana“. Posle deblokade računa Ustanove potrebno je otvoriti račun Ustanove kao indirektnog budžetskog korisnika - piše u zaključku.

Podsetimo, odmaralište “Divljana” otežano funkcioniše poslednjih godina i često je bilo u velikim finansijskim problemima. Rešenje za ovu ustanovu, u kojoj su ranije boravila deca iz brojnih niških škola, nije nađeno, pa radnici nisu primali platu i po više od godinu dana.

U novembru 2019. je Grad, opet iz budžeta, finansirao dugove ovog preduzeća, ali prema radnicima, pa je rebalansom budžeta tada odojeno 15 miliona dinara za ovu ustanovu.

Već u martu radnici su se ponovo javili i rekli da i dalje čekaju 13 plata, kao i da u jeku korone nemaju zdravstvene knjižice.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.