Gašenje toplane Čair jedno od rešenja za poboljšanje vazduha u Nišu

Izvor: JuznaSrbija.info, 16.Jan.2020, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašenje toplane "Čair" jedno od rešenja za poboljšanje vazduha u Nišu

Grad Niš je spreman da na nekoliko načina utiče na to da zagađenost vazduha bude znatno manja, a prvi koraci su već preduzeti, kaže Goran Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika.

Niš se trenutno nalazi među šest prvih gradova u Srbiji u kojima je stepen PM čestica u vazduhu na visokom nivou što ugrožava i zdravlje stanovnika. Grad Niš je spreman da na nekoliko načina utiče na to da zagađenost vazduha bude znatno manja, a prvi koraci su već preduzeti, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << Goran Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika.

„Formirana je radna grupa koja radi svoj posao i koja je do sada održala dve sednice, a jedan od zaključaka radne grupe je i da se otpočne sa očuvanjem kvaliteta vazduha što je naša zakonska obaveza i pred raspisivanjem smo javne nabavke kojom će se odrediti subjekat koji će napraviti plan kvaliteta vazduha. To je strateški dokument koji treba da donese konkretne mere i da ograniči  sve nivoe zagađenja u gradu“.

Konkretne mere koje grad može da preduzme odnose se na energetiku i saobraćaj.

„Sa tim uvezi u planu je da se ugasi toplana Čair koja je na mazut, a njeni korisnici će biti povezani na toplanu u Kliničkom centru, tako da će mnoge institucije koje su do sada koristile lož ulje ili ugalj, preći na gas. Tako će se u tom delu grada  znatno smanjiti zagađenje“, kaže Milosavljević.

Jedan od problema je i zagrevanje republičkih institucija, ali je grad Niš spreman da ponudi rešenje i za to.

„Grad je spreman da subvencioniše priključke tih ustanova na toplovodnu mrežu, a konkretno se radi o zgradi Univerziteta, Ekonomskog i Pravnog kao i Medicinskog fakulteta. Sa druge strane  grad će iz svoje budžetske rezerve platiti sve one vrtiće koji mogu da pređu na gas“, istako je Milosavljević i dodao da je grad spreman i da pomogne građanima da koriste one energente koji su manji zagađivači vazduha.

Kada se radi o saobraćaju, Milosavljević u ime grada apeluje na građane da ne koriste automobile bez neke preke potrebe, da ne ne zaustavljaju automobile na četiri žmigavca, da na semaforima ugase motore.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.