Filigran - zanat uobličavanja niti u nakit, kandila i druge ukrasne predmete

Izvor: JužneVesti.com, 25.Jan.2021, 10:01

Filigran - zanat uobličavanja niti u nakit, kandila i druge ukrasne predmete

Kako da naprave minđuše, narukvice, priveske i druge ukrasne predmete uplitanjem i vezivanjem tankih niti u neki motiv, i to onako kako su to radile zanatlije hiljadama godina pre nove ere u Troji i Mikeni, kasnije u Rimu i Vizantiji, a potom i na našim prostorima, naučile su polaznice kursa filigrana koji je u Nišu za samohrane majke organizovalo udruženje „Vilin vez“.

Tajne ovog zanata polaznicama kursa otkrio je majstor Goran Đorđević koji je ovu tehniku umetničke >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << obrade srebra i zlata naučio da bi u vizantijskom stilu ukrašavao okove ikona, a sada znanje rado prenosi drugima.

Prvi korak stvaranja filigranskih ukrasa u njegovoj radionici počinje topljenjem srebra nad plamenom.

Najčešće se radi u srebru, pa ga nekad posle pozlate. Srebro je veoma kovno i može da se izvuče u veoma tanku žicu koja je kao vlas kose. Proces počinje topljenjem, posle ide valjanje, onda se žica izvlači. Potom se oblikuje, pa dolazi spajanje, mi kažemo - lotovanje. Ono se radi isto srebrom, samo malo niže tačke topljenja. I posle spajanja sledi poliranje i onda je završeno - priča Goran.

Majsto Goran je ikonopisac, ali je zbog ukrašavanja ikona naučio i filigran; foto: S. Đ.Šare su uglavnom cvetni i geometrijski oblici, ali ograničenja, kaže majstor, nema i sve zavisi od kreativnosti. Ideje među sedam koleginica protekla dva meseca su se nesebično delile i kao rezultat toga nastale su unikatni privesci, minđuše, narukvice, broševi... Kažu da sada imaju šansu da se bave interesantnim hobijem i nešto zarade.

Mene je privuklo to što je filigranstvo star zanat, volim stvari koje su i iz naše tradicije i one koje nisu uobičajene u svakodnevnom plasmanu proizvoda - kaže jedna od polaznica kursa Sonja Jovović.

Nije joj bilo teško da se u rad uklopi jer je nakit već pravila, ali drugom tehnikom - od srebrne žice, dragog kamenja i kristala.

Tu nema spajanja ili lotovanja, već se koristi samo vezivanje žice sa žicom. Ovim sam dopunila svoju veštinu. Za filigranstvo vam treba izdvojena prostorija, zbog boce sa gasom i alata. Čim budem u prilici to da obezbedim, radiću ovo - dodaje Sonja.

Kaže da osnovni alat nisu čekić i klešta, već mirne ruke. Preciznost i koncentracija se podrazumevaju.

Majstor Goran objašnjava da same latinske reči, „filum“ koja znači „nit“ i „granum“ što znači „zrno“, govore mnogo o ovoj tehnici.

Predmeti koji se rade u filigranu su kombinacija žice i kuglice, žica različitih debljina i kuglica različitih veličina. Tom kombinacijom mi dođemo ili do minđuša, na primer, ili broša, priveska, krsta, a može da se koristi i za izradu kandila, okova za ikonu i tako dalje - kaže Goran.

Primerci nakita izrađeni filigranom pronađeni u Troji potiču iz perioda 2.500 godina pre nove ere, a otkriveni su i u etrurskim grobnicama iz 6. veka pre nove ere. Takva izrada nakita održala se kroz istoriju i ostala u narodnoj umetnosti Evrope i Azije do danas. Filigranstvo je bilo prisutno i u starom srpskom zlatarstvu i nalazi se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Udruženje „Vilin vez“ organizovalo je kurs kroz projekat „Filigran – budućnost tkana srebrnim nitima“, koji je finansiralo Ministarstvo za rad. Iz ovog udruženja kažu da projektom istovremeno ekonomski osnažuju žene i čuvaju kulturno nasleđe. Nadaju se da će broj zanatlija koji se bave filiganstvom porasti s obzirom na to da ih je u Srbiji toliko da se mogu pobrojati na prstima jedne ruke.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.