Izvor: Medijski istraživački centar, 09.Dec.2011, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP:Sud u NIšu oslobodio dvojicu policajaca za ubistvo Albanca

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da Apelacioni sud u Nišu oslobađanjem dvojice policajaca optuženih za ubistvo Ise Eminija iz Prištine, 'nije doneo pravičnu presudu, kako u odnosu na optužene, tako i u odnosu na žrtve'.
'Suđenje i oslobađajuća presuda koju je aktivnom policajcu Milošu Simonoviću i rezervisti MUP-a Srbije Dragiši Marković Apelacioni sud u Nišu izrekao 17. novembra za ubistvo Ise Eminija, Albanca iz Prištine, ozbiljno dovode u sumnju deklarisanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << spremnost pravosuđa Republike Srbije da procesura izvršioce ratnih zločina iz redova policije', navedeno je u saopštenju.
FHP ističe da je suđenje trajalo pet godina, da je sud tolerisao nedolazak optuženih na glavni pretres, pravdajući njihovo nepojavljivanje neažurnom dostavom poziva.
Kako je navedeno, pripadnici MUP-a Srbije Miloš Simonović i Dragiša Marković optuženi su da su 5. maja 1999. godine ušli u stan porodice Emini u Prištini i sa dva metka ubili Isu Eminija.
Suđenje je počelo u oktobru 2004. godine i trajalo je do juna 2007. godine, kada je Okružni sud u Nišu doneo oslobađajuću presudu.
Vrhovni sud Srbije je 30. juna 2008. godine ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, uz nalog da se glavni pretres održi pred novim sudskim većem, navedeno je u saopštenju FHP-a.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.