Izvor: RadioCity.rs, 03.Dec.2020, 19:22

Elektrotehnička škola Nikola Tesla dobila novu savremenu opremu

Elektrotehnička škola Nikola Tesla dobila  novu savremenu opremu

Pod opremu, koju je škola dobila, spadaju  laboratorijski stolovi sa modulima za regulisanje izvora naizmenične struje (trofazni i monofazni), stabilisanim izvorima jednosmerne struje i modulom za ispitivanje transformatora. Deo donacije čine i profesionalni multifunkcijski instrumenti, kao i termovizijska kamera za bezkontaktno ispitivanje povišene temperature.
Naša škola je u okviru donacije dobila elektroenergetsku opremu, kojom je kompletno opremljen kabinet za elektroenergetska >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << postrojenja. Pored toga, omogućena su merenja i ispitivanja uređaja u beznaponskom stanju i pod naponom, koja su predviđena planom nastave za obrazovne profile Elektromonter mreže i postrojenja, i Elektrotehničar energetike, istakao je Nebojša Sokolović, direktor ove škole, koji dodaje da je oprema veoma bitna za dalji razvojni plan škole i razvoj grada Niša u pogledu resursa kadrova.
Takođe, učenici ove škole dobili su multimedijalnu nastavni računarsku učionici, koja uključuje 16 savremenih konfiguracija sa pratećom video opremom, tri štampača 3D tehnologije, UV printer i specijalne senzore za mehatroniku.
Učešćem u projektu DECIDE, naša škola dobija sve karakteristike savremene škole, i tako se i pozicionira u regionalnog lidera u srednjem stručnom obrazovanju“, smatra Sokolović.
Cilj je, kako ističe rukovodilac projekta, Ivan Stojanović, da se stvore preduslovi za sticanje kvalifikacija u skladu sa potrebama tržišta rada i potencijalnih polaznika i to mladih ljudi od 15 do 35 godina.
Kroz ovaj projekat kontinuirano ćemo raditi i na jačanju kapaciteta škola kako bi bile spremne da preuzmu aktivnu ulogu u dijalogu relevantnih aktera na lokalnom nivou u cilju što većeg zapošljavanja mladih“ istakao je Stojanović.
Ukupna vrednost opreme po školi je 50.000 evra, a isporučena je projektnim školama u periodu od avgusta do novembra. 
DECIDE projekat realizuje se od januara 2020. godine, kao nastavak projekata „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ i „Podsticanje zapošljavanja mladih“. Novi projekat, koji realizuje GIZ, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, nastoji da obezbedi održivost rezultata postignutih kroz prethodna dva projekta, posebno na polju daljeg razvoja dualnog obrazovanja, neformalnih obuka i lokalnog dijaloga za zapošljavanje mladih. Fokus je na podršci izabranim školama da izrastu u regionalne centre kompetencija, sposobne da na brz i adekvatan način odgovore na zahteve lokalnih tržišta rada.

Nastavak na RadioCity.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.