Dragocena riznica niške Biblioteke prvi put predstavljena javnosti

Izvor: JužneVesti.com, 19.Feb.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragocena riznica niške Biblioteke prvi put predstavljena javnosti

Originalni testament vladike Jeronima kojim je zaveštao kuću, novac i bogatu ličnu biblioteku za osnivanje biblioteke u Nišu, knjiga štampana 1788. godine, kao i lična bibloteka Stevana Sremca - samo su deo stalne postavke koja je otvorena u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” povodom obeležavanja 140 godina postojanja.

Prezentovana najstarija knjiga iz fonda niške Biblioteke; foto: JV/J. C. M. Prema rečima direktorke niške Biblioteke Sonje Šuković, ovom postavkom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << prvi put se javnosti prezentuje najdragocenije iz fondova što ova ustanova čuva više od jednog veka. Ujedno ovo je način, ističe, da se Biblioteka zahvali i oduži osnivačima episkopu niškom Jeronimu i književniku Stevanu Sremcu.

U godini kada obeležavamo 140 godina postojanja želeli smo da svojim dobrotvorima pružimo jednu posebnu pažnju. Oni su činili dobra dela i odužili se Bogu i narodu, a ujedno i udahnuli život Biblioteci i podarili joj početak - ističe Šukovićeva.

Napominje da je ono najvrednije u Biblioteci, praktično njeni “temelji”, sada smešteno u nedavno kupljene specijalne vitrine za zaštitu bibliotečke građe, kao i da se nada da će ova postavka postati trajna.Postavku čini i originalni testament vladike Jeronima; foto: JV/J. C. M.

Postavku čini najstarija knjiga koju poseduje Biblioteka, a to je zbirka pesama Vezilića koja je štampana u Beču daleke 1788. godine. U vitrinama se nalazi i original testamenta vladike Jeronima, rukopisi Stevana Sremca, Sveto pismo koje je imao Sremac, njegovi lični predmeti, kao i deo njegove lične biblioteke koju smo 1904. godine dobili od njegovog brata Jovana - rekla je direktorka niške Biblioteke.

Šukovićeva je rekla i da je ovo samo prva aktivnost u godini jubileja i najavila da će Biblioteka svakog meseca organizovati neki program kojim će obeležiti 140 godina postojanja i rada.

Kupljene su specijalne vitrine za čuvanje građe; foto: JV/J. C. M. Za godinu osnivanja niške "riznice knjiga" uzima se 1879. godina, kada je grupa profesora osnovala, u okviru Gimnazije, biblioteku i čitaonicu “za potrebe građana”.

Nekoliko godina kasnije, 1894. godine niški vladika Jeronim Jovanović je zaveštao svoje nasleđe za osnivanje Biblioteke koja je posle dugog sudskog procesa svečano otvorena 19. septembra 1904. godine.

Biblioteka je 1906. godine dobila još jednu značajnu donaciju. Nakon iznenadne smrti Stevana Sremca, njegov brat, Jovan Sremac, poklonio je celokupnu piščevu ličnu biblioteku Narodnoj biblioteci.

Narodna biblioteka “Stevan Sremac” trenutno ima preko 30 hiljada članova, a fond kojim raspolaže ima preko 300 hiljada jedinica bibliotečke građe.

Građani mogu vidi i originalne rukopise Sremca; foto: JV/J. C. M.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Niška Narodna biblioteka proslavlja 140 godina

Izvor: JUGpress.com, 19.Feb.2019

NIŠ..Ove godine Narodna Biblioteka  „Stevan Sremac“ obeležava 140 godina od osnivanja . U tu čast danas je otvorena stalna izložba kojom Biblioteka izražava svoju zahvalnost njenim osnivačima, episkopu niškom Jeronimu i književniku Stevanu Sremcu, na dragocenim poklonima koji predstavljaju...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.