Direkcija za prevoz zbog poklanjanja autobusa poslovala u minusu, Gorica i Toplana gubitaši

Izvor: JužneVesti.com, 24.Okt.2019, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direkcija za prevoz zbog poklanjanja autobusa poslovala u minusu, "Gorica" i Toplana gubitaši

Javno komunalno preduzeće Gorica je tradicionalni gubitaš među niškim javnim preduzećima, a na kraju 2018. godine pridružili su mu se i Gradska toplana i Direkcija za javni prevoz. Dok je Toplana dospela u ovu poziciju, kako kažu u Sekretarijatu za komunalne delatnosti, zbog procene imovine, Direkcija za javni prevoz je u minus ušla nakon poklanjanja autobusa "Pčelici".

Niš ima 9 komunalnih i 3 javna preduzeća, a prema finansijskim izveštajima >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << koje je usvojilo Gradsko veće samo trećina komunalnih su kraj 2018. godine završila u minusu.

Direkcija za javni prevoz, koja je dosad uglavnom imala dobit na kraju godine, prošlu je završila sa gubitkom od 10,6 miliona dinara. Razlog je, kako kaže sekretarka za komunalne delatnosti Vladislava Ivković, to što je autobus, koji je pre tri godine godine predsednik Aleksandar Vučić poklonio Direkciji za prevoz, ovo preduzeće ustupilo "Pčelici".

Gubitak je pre svega nastao kao rezultat ustupanja autobusa "Pčelici" bez naknade. Preduzeće je na svom Nadzornom odboru odmah donelo odluku takođe o pokriću tog gubitka iz sredstava rezervi - pojašnjava sekretarka.

Negativni finansijski izveštaji Gorice ne iznenađuju, a kako je rekla sekretarka za komunalne delatnosti Vladislava Ivković i ovog puta je za manjak u njihovoj kasi razlog dobro poznat.

Odnosi se pre svega na rashode po osnovu kamata i kredita i troškova sudskih postupaka koje je preduzeće imalo. Iskazan je gubitak u iznosu od 43,6 miliona dinara - navodi Ivkovićeva.

Za ruku gubitaša nedavno se "uhvatila" i Gradska toplana, koja je prvu polovinu ove godine završila u minusu, a tako je, kaže sekretarka, poslovala i 2018. godine.

Neto gubitak iznosi 45,7 miliona dinara i on je pre svega nastao iz razloga što je preduzeće u 2018. godini izvršilo procenu imovine, pa je nastala obaveza da se isknjiže i prikažu povećanja troškova amortizacije - navela je sekretarka.

Ostala niška komunalna preduzeća - Direkcija za izgradnju grada, Mediana, Naissus, Objedinjena naplata, Parking servis i Tržnica su, kaže sekretarka, poslovala pozitivno prošle godine. Dobit će prvenstveno da iskoriste da pokriju gubitke i povećaju kapital, a manji deo vratiće u gradski budžet.

Finansijske rezultate koji pokazuju dobitak imala su i preduzeća Nišstan, Zavod za urbanizam i Gradska stambena agencija, koja će "plus" od 27,5 miliona dinara koristiti za dalju izgradnju stanova u Ulici Majakovskog u Nišu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.