Dekan GAF-a nije smenjen ni posle reakcije Ministarstva

Izvor: JužneVesti.com, 04.Mar.2019, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dekan GAF-a nije smenjen ni posle reakcije Ministarstva

Iako je Agencija za borbu protiv korupcije tražila smenu dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Petra Mitkovića, pa zatim reagovalo i ministarstvo, dekan nije smenjen, jer je za danas zakazana sednica Saveta fakulteta odložena.

Mitković je tako i dalje dekan GAF-a, iako je Agencija utvrdila da je zaposlio sina i ćerku svojih kolega, čime je, kako se navodi, izgubio poverenje javnosti da svoj posao obavlja valjano.

Osim toga, na istom fakultetu zaposlen >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je i njegov sin, a optužbe o nepotizmu u ovoj ustanovi i nemogućnosti da se iko drugi zaposli izneo je naučnik Petar Pejić, prvi put još 2016. godine, kada je konkurisao za mesto asistenta. Pejić je tvrdio da je bio bolji kandidat od ćerke prodekana i supruge profesora, koje su dobile posao, što je u sporu i potvrdio, jer je Upravni sud poništio konkurs.Sednica Saveta GAF-a odložena do daljnjeg; Foto: V. Milić

Zbog utvrđenih nezakonitosti na Fakultetu niko nije odgovarao, a sada je regovalo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Zato je ponovo zasedao Savet GAF-a, ali predsednik ovog tela Miomir Vasov nije precizirao šta je tačno Ministarstvo tražilo od njih.

Sednica je odložena do daljnjeg. Dogovorićemo se šta i kako da radimo. Pošto nismo baš upoznati do kraja sa celokupnom i procedurom i dokumentacijom. Mi ovog trenutka nismo spremni da praktično donesemo zaključak o svemu ovome što je bilo do nas i što je stiglo kao zahtev od relevantnih institucija. Ono što su oni tražili je da mi njih izvestimo o našim postupcima i oni će to da dobiju - rekao je Vasov.

Na pitanje novinarke da li su iz Ministarstva eksplicitno tražili smenu dekana, Vasov je rekao:

Zadnja tačka kaže da mi njih obavestimo o našim postupcima koji mogu da podrazumevaju i nesmenu i smenu i odlaganje i uvođenje v. d.-a. Ima mnogo toga, stvar uopšte nije jednostavna, ma koliko se to vama činilo jednostavno - rekao je Vasov.

Inače, iz Ministarstva se očekuju odgovori na pitanja šta je konkretno traženo od Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu vezano za dekana ove ustanove.

Predsednik Saveta Fakulteta nije rekao kada će se ponovo odlučivati o Mitkovićevom mandatu, a najpreciznija informacija koju je dao jeste da će se to desiti kada budu ustanovili ko je kada slobodan da bi mogli da zakažu sednicu.

Vasov je dodao i da članovi Saveta kao "obični univerzitetski profesori" ne mogu da odluče o nečemu što bi trebalo da bude posao pravnika, kao i da ne mogu da uvedu vanredno stanje u rad ove visokoškolske ustanove time što će smeniti dekana.

Mi smo obični univerzitetski profesori, kojima je stavljeno da odlučuju o nečemu o čemu nismo baš mnogo, da tako kažem, bili upoznati u prethodnom periodu. S tim u vezi vi razgovarate sa mnom, ja sam bio član Saveta, ali meni kao članu Saveta su dolazile stvari koje su dolazile. Predsednik Saveta sam poslednja tri meseca. Dolazile su i stvari koje su dolazile lično dekanu, mi moramo i to da saznamo - dodao je Vasov.

Podsetimo, uprkos svemu što je utvrđeno u Agenciji, Mitković je prošle godine dobio još jedan mandat na čelu niškog GAF-a. Agencija je potvrdila preporuku za smenu Mitkovića pre godinu dana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.