Danas u Nišu protest mama nezadovoljnih novim Zakonom o podršci porodici

Izvor: JužneVesti.com, 11.Okt.2018, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas u Nišu protest mama nezadovoljnih novim Zakonom o podršci porodici

Trudnice, mame, porodilje, kao i očevi i ostali građani koji su oštećeni novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici, kako je najavljeno iz Inicijative Mame su zakon, okupiće se danas od 17 sati na Trgu kralja Milana u Nišu.

Zakon koji je stupio na snagu 1. jula, a između ostalog naknadu porodiljama tokom bolovanja sveo na 1.000 dinara mesečno i diskriminisao mnoge grupe žena, ljude je naveo da izađu na ulice kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo takvim odnosom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << države prema porodici, uprkos deklarativnoj brizi za poboljšanje nataliteta.

Zbog toga, iz Inicijative Mame su zakon, traže promenu spornog zakona i pozivaju građane da se pridruže protestu koga organizuju u centru Niša.

Protestom želimo da postanemo vidljivije, da pokažemo koliko ima trudnica i porodilja koje trpe egzistencijalne posledice usled primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom - navode iz Inicijative.

Na protestu će, kako najavljuju, govoriti izvršna koordinatorka Centra za devojke Tatjana Nikolić, predsednica Udruženja Porodična Filharmonija Milica Bugarin, majka deteta sa invaliditetom Jelena Stojanović, predsednica udruženja poslovnih žena jablaničkog i pčinjskog okruga Olivera Jović i predsednica preduzetnika Leskovca Aleksandra Piljić, predstavnica Udruženja romkinja Osvit Ana Saćipović, Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava i narodna poslanica Tatjana Macura.

Podsetimo, od stupanja na snagu novog zakona, tokom porodiljskog odsustva ili za negu deteta žene će primati malo para, a u nekim slučajevima i svega 1.000 dinara mesečno.

Oštećene su majke koje rade kraće od godinu i po dana u kontinuitetu, preduzetnice, one koje imaju decu sa invaliditetom, deca mlađa od 10 godina koja su rođena kao treće i četvrto pre stupanja Zakona na snagu. Kako navode iz Inicijative, novim zakonom su diskriminisane i majke koje zarađuju više od tri prosečne plate.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.