Carski časovi - iznošenje plaštanice u niškom Sabornom hramu

Izvor: JuznaSrbija.info, 30.Apr.2021, 18:14

Carski časovi - iznošenje plaštanice u niškom Sabornom hramu

Danas na Veliki petak stradao je na krstu Isus iz Nazareta, Bog i čovek. U Sabornom hramu u Nišu, na večernjem bogosluženju obeleženo je vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji simbolično predstavlja Hristov grob, iznosi plaštanica.

Večernju službu uz sasluženje sveštenstva Eparhije niške, služio je Episkop niški gospodin Arsenije.

Iznošenje plaštanice

Na Veliki petak >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << Crkva je sve momente događaja stradanja Isusa Hrista i spasenja sveta, označila bogosluženjem.

Vreme hvatanja Spasitelja u Getsimanskom vrtu i osudu Njegovu od arhijereja i starešina na stradanje i smrt, bogosluženjem jutrenja, vreme vođenja Spasitelja na sud ka Pilatu, bogosluženjem prvog časa, vreme osude Gospoda na sudu kod Pilata, bogusluženjem trećeg časa, vreme krsnih stradanja Hrista, šestim časom, a skidanje tela Hristovog sa krsta. večernjom (na večernju iznosi se plaštanica na sredinu hrama, radi poklonjenja mrtvom Gospodu, na njoj predstavljenom).

Časovi na Veliki petak svršavaju se ovim redom: prvi, šesti, deveti i zovu se carski časovi, jer su vizantijski carevi uvek prisustvovali na ovim časovima u crkvi, a posle njih je bivalo mnogoljetije carevima.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.