Brnabićeva: Gasovod Niš - Sofija će se graditi pre nego što je planirano

Izvor: JužneVesti.com, 20.Maj.2018, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabićeva: Gasovod Niš - Sofija će se graditi pre nego što je planirano

Gasovod “Srpski tok” će, rekla je premijerka Ana Brnabić, biti izgrađen pre roka koji, inače, nije ni poznat javnosti. Raniji početak radova moguć je, tvrdi Brnabićeva, zbog viška para u budžetu i para iz IPA fondova, a niški većnik Miloš Milošević kaže da su već u pripremi ponude za vlasnike zemljišta kroz koja bi gasovod trebalo da prolazi.

Trasa gasovoda, rekla je Brnabićeva za Večernje novosti, pratiće Koridor 10.

To je najisplativija >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << varijanta, a vlasnicima parcela biće isplaćena nadoknada za postavljanje cevovoda - navodi premijerka za Večernje novosti.

Izgradnja počinje pre roka koji nije ni poznat javnosti; Foto: Vanja KeserEvropska unija je, pišu Večernje novosti spremna da izdvoji 50 miliona evra preko IPA fondova, ali i država Srbija će morati da obezbedi "prolaz" gasovodu, odnosno da obešteti vlasnike parcela kroz koje će cevi prolaziti.

Procena je, prenose Večernje novosti da ima oko 2.000 katastarskih parcela na teritoriji Dimitrovgrada, Bele Palanke, Pirota i Niša, preko kojih će prolaziti cevovod.

Gradski većnik Miloš Milošević je za ovaj dnevni list rekao da je u toku priprema ponuda za naknadu štete svakom vlasniku zemljišta na navedenim teritorijama, a ponude se dostavljaju nadležnim opštinskim upravama.

Nije u pitanju klasično oduzimanje zemljišta, kao što je to slučaj prilikom izgradnje auto-puta, već će država zahtevati službenost prolaza. U Nišu ćemo imati 1.200 parcela i već je obrađeno 400. Svesni smo važnosti projekta i zato ćemo se truditi da budemo operativni i brzi - kaže Milošević.

On dodaje da u ovom trenutku ne može da precizira koliko će novca biti isplaćeno vlasnicima jer se sa svakim pravi zaseban ugovor, odnosno svaka parcela se posebno obrađuje.

Podsetimo, na ponovljenom tenderu za istražne radove na izradi projektne dokumentacije za izradnju gasovoda Niš - Dimitrovgrad ugovor je dobila grupa ponuđača na čelu sa firmom Geoput iz Beograda. Radi se o pripremnim radovima na delu takozvanog “Srpskog toka” koji iz Bugarske uvodi gas u Srbiju preko Dimitrovgrada.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.