Bosanski gimnazijalci gostuju niškim srednjoškolcima

Izvor: JužneVesti.com, 12.Dec.2018, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosanski gimnazijalci gostuju niškim srednjoškolcima

Zajedničke radionice, obilazak grada i druženje, aktivnosti su koje učenici Gimnazije "Svetozar Marković" imaju ovih dana sa svojim vršnjacima iz bosanskog Tešnja. U Nišu je desetak učenika Gimnazije "Musa Ćazim Ćatić", a tu borave u okviru projekta koji ima za cilj rušenje predrasuda i pomirenje naroda.

U okviru istog projekta i niški gimnazijalci su krajem oktobra ove godine išli u Tešanj, a i jedni i drugi kažu da su zadovoljni druženjem sa vršnjacima i boravkom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kod svojih domaćina.

Prvi put sam ovde, grad je lep, dobro su nas ugostili. Stalno imamo neke radionice. Obilazili smo grad i sa profesorima i sami. Dobro je druženje, bila mi je zanimljiva i Tvrđava niška - rekao je jedan učenik 3. razreda iz Tešnja.

Iz Gimnazije "Svetozar Marković" kažu da planiraju da ubuduće uključe više dece u ovakve razmene.

Nadam se da će veći broj učenika biti uključen u narednom periodu, tražili smo to jer smatramo da su ovakvi projekti značajni za skidanje predrasuda i stereotipa. Ako su postojali, skinuti su, deca su preko sporta, istorijskih radionica, debatnog kluba, druženja, igre i razgovora, dobila mogućnost da razmene iskustva, da se prepoznaju i da dođe do bolje konekcije između Srbije i Bosne - navode iz niške Gimnazije.

Inače, Gimnazija u Tešnju osnovana je 1961. godine i nju trenutno pohađa oko 300 đaka. Ipak, kažu da je veoma značajna za ovaj grad.

Svi lekari, inženjeri, privrednici u Tešnju su upravo učenici naše škole - rečeno je iz ove Gimnazije.

Inače, ovo povezivanje školaraca sprovode preko projekta Donˈt limit your challenges, challenge your limits koga podržava Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO). Projekat će, objašnjavaju, biti završen u januaru kada najavljuju izradu brošure u kojoj će preneti svoje utiske. Ipak, iz obe škole najavljuju da će nastaviti saradnju i ubuduće.

Inače, Gimnazija iz Tešnja je, kako kažu, za partnera izabrala nišku gimnaziju na predlog njihove profesorke koja je upravo pohađala Gimnaziju "Svetozar Marković".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.