Bivši učenik niške Gimnazije Stevan Sremac poklonio đacima stipendije u Francuskoj

Izvor: JužneVesti.com, 26.Nov.2019, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši učenik niške Gimnazije "Stevan Sremac" poklonio đacima stipendije u Francuskoj

Nišlija Nebojša Jovanović, koji je pre više od 20 godina pohađao Gimnaziju "Stevan Sremac", odlučio je da nagradi četiri učenika ove škole stipendijama u Francuskoj i oni će sledeće godine 10 dana provesti u gradiću blizu Ženeve, gde će učiti francuski u njegovoj školi, ali i na terenu, što je prema njegovom iskustvu najbolji način da strani jezik postane poput maternjeg.

Jovanović je 1996. godine bio najbolji na republičkom takmičenju iz francuskog i tada je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << prvi put posetio državu čiji jezik govori poput maternjeg.

Iako mu je Gimnazija "Stevan Sremac" dala perfektno znanje, te smatra da i u Nišu mnogo toga može da se nauči, ističe da je za usavršavanje jezika neophodna poseta zemlji u kojoj se on govori. Nekada učenik niške škole odlučio da obraduje 4 đaka; foto: Gimnazija "Stevan Sremac"

Zato je odlučio da to omogući učenicima Gimnazije u čije klupe je nekada sedeo. U školi kažu da će sledeće godine njegovu letnju školu pohađati četiri najbolja đaka filološkog odeljenja, koji osvajaju nagrade i uspešni su iz francuskog jezika.

Od njih očekujem da dođu motivisani i nasmejani. Imaće 32 sata francuskog jezika, kulturnu posetu Ženevi, koja je baš pored na samoj granici, planina Jura, ostali gradovi u Francuskoj, časovi grancuskog kulinarstva, i što više informacija u vezi sa Francuzima i što više tih razmena. Da bude jedna prava razmena, da što više upoznaju i što više uzmu iz francuske kulture, kulinarstva, geografije i svega ostalog, jer je to jako bitno - rekao je Jovanović.

Kaže da je plan da nakon toga i celo filološko odeljenje oseti slično iskustvo i da pokloni stipendije što većem broju đaka. Inače, on govori 11 jezika, a 4 predaje. Ima privatnu školu jezika u Žeksu gde postoji mogućnost učenja čak 15 jezika.

U školi kažu da će stipendije koje su đaci filološkog odeljenja dobili na poklon njima sigurno biti dodatna motivacija da budu što uspešniji. U Francuskoj će biti 10 dana i kompletan boravak im je plaćen, kao i ekskurzije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.