Bez ijednog terena, deca u Nišu treniraju golf i osvajaju medalje

Izvor: JužneVesti.com, 25.Nov.2019, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez ijednog terena, deca u Nišu treniraju golf i osvajaju medalje

U niškoj Osnovnoj školi “Ivo Andrić” već 7 godina deca na časovima fizičkog, ali i posebnim treninzima vežbaju golf, a neki od njih žele i da se profesionalno bave ovim, na ovim prostorima, ne mnogo popularnim sportom. Južno od Beograda ne postoji teren za golf, pa đaci vežbaju u školskom dvorištu ili sali za fizičko, sa improvizovanim preprekama i rupama.

Sve je počelo na inicijativu Golf asocijacije Srbije, a u projekat su od samog početka bile uključene 4 >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << niške škole. Ipak, treninzi su se održali samo u izdvojenom odeljenju škole “Ivo Andrić”, u naselju Branko Bjegović, a sve zahvaljujući inicijativi nastavnika Miodraga Georgijeva. Imaju opremu u školi; foto: JV

Zbog odlaska nekih nastavnika u penziju, malog interesovanja ili loše prezentacije golfa, u tri škole se odustalo, a “Ivo Andrić” je ostala jedina škola koje nastavila - priča ovaj nastavnik.

Već 7 godina, niži razredi uče o osnovama golfa na časovima, a oni kojima se sviđa krenu na treninge. Tako je ekipa niške škole na nedavno održanom takmičenju u Beogradu osvojila bronzanu medalju.

Od 20 ekipa, koliko je bilo u Beogradu, osvojili smo 3. mesto, što je veliki uspeh, utoliko više što južno od Beograda u Srbiji ne postoji teren za golf. Sve što ja ovde radim je improvizacija, ali rekao bih jako dobra improvizacija - rekao je Georgijev.

U bronzanoj ekipi bili su 13- godišnjaci Aleksa Tonić, koji kaže da trenira golf jer je težak, pa predstavlja izazov za njega, David Milojević, koga je golf “kupio” u školi, ali i preko televizije, pošto prati takmičenja, kao i Veljko Živković koji često treneru i nastavniku pomaže u radu sa mlađom decom.

Predvodi ih “veteran” Nemanja Ružić, koji ima 15 godina, a šest i po trenira golf i želi da postane profesionalac. Ružić želi da postane profesionalni igrač golfa; foto: JV

Moji panovi za budućnost su da postanem baš sportski igrač golfa, da odem negde u inostranstvo i da igram tamo golf. Mi treniramo ovde kod nas u sali, ali često igramo i u Sofiji - kaže Ružić.

Kada je lepo vreme, deca treniraju u velikom školskom dvorištu, ali kada dođu kišni ili hladniji dani sele se u fiskulturnu salu. Nju Georgijev prilagođava treninzima, pa se mogu videti biljke u saksijama i strunjače, kao simulacije prepreka - drveća, vode i peska. Posebne prostirke služe kao početna tačka i kao cilj, pošto imaju rupe u koje treba ubaciti loptice.

Ideje nastaju iz nekog većeg centra, ja znam kako izgleda golf teren, ali ja sam imao želju da prezentujem golf i nižim razredima, koji kad krene da se priča o golfu - to je za njih misaona imenica. Nemaju uopšte predstavu šta im pričam, dok ne postavim prepreke: imitaciju vodene prepreke, imitaciju peska, drveća, grina, ti-boksa i ostalih stvari koje su uobičajene na pavom terenu - rekao je Georgijev.

Vannastavne aktivnosti koje drži nastavnik fizičkog vaspitanja Miodrag Georgijev ne završavaju se na golfu. On kaže da sigurno dva vikenda mesečno odvaja da negde vodi svoje đake. Nastavnik Miodrag Georgijev održava interesovanje za golf u školi; foto: JV

Nekada je to rafting, nekada biciklistička trka, alpinizam, skijanje ili klizanje. Sa njima odlazi i u Beograd ili Sofiju kako bi vežbali golf na pravom terenu, a prilikom jednog putovanja u prestonicu Bugarske deca su se oprobala i u kartingu.

Desi se da budem celog dana u školi, trudim se da se ja prilagodim deci. Od 4 vikenda, bar 2 su mi rezervisana za decu iz škole, da li je u pitanju rafting, da li je skijanje, da li je klizanje, aktivnosti ima stvarno na pretek - kaže Georgijev.

Na pitanje koja je njegova satisfakcija u svemu tome, odgovara - u reakcijama dece. Brojne vannastavne aktivnosti u niškoj školi; foto: Vanja Keser

Na raftingu je jedan dečak rekao: Nastavniče, ja nikad ovde ne bih išao sa roditeljima. Kada sam ih vodio u Sofiju, pa smo posle treninga golfa svratili u ledenu dvoranu koja se nalazi u tržnom centru i gde ima karting staza, gde se vozi pravi karting sa ozbiljnim brzinama, pa su oni sve to probali, jedan dečak je rekao: Nastavniče, ovo je bio moj najlepši dan u životu. I izjava jedne devojčice, sa turnira u Beogradu pre par godina, rođendan joj je bio tog dana, dobila je tortu i rekla je: Ovo je bio moj najbolji rođendan u životu. Eto to je satisfakcija - rekao je Georgijev.

Jedna od aktivnosti je i Sajam sporta, koji se poslednje 3 godine održava u školi u naselju Branko Bjegović. On iz godine u godinu raste, za ove 3 godine preko 30 sportova prodefilovalo je niškom školom, a ideja je potekla od beogradskog Sajma sporta, na koji Georgijev redovno vodi svoje učenike. Sajam sporta u OŠ "Ivo Andrić" raste iz godine u godinu; foto: Vanja Keser

Došao sam na ideju zašto taj sajam sporta ne bih prebacio i ovde da deci, koja su upoznata samo sa košarkom, odbojkom, rukometom i fudbalom, da im prezentujem i neke manje popularne spotove, poput golfa, streljaštva, streličarstva, kajak, kanu, alpinizam… Mislim da je najveći i najupečatljiviji utisak ostavilo kad su dva konja iz Konjičkog kluba Čegar ušla ovde u salu, naravila krug i izašla sa džokejima koji su prelepo izgledali i izazvali ovacije u sali - priča Georgijev.

Sajam je doneo i neke opipljive rezutate - nove sportove u ponudi škole, poput borilačkih sportova i gimnastike koji ranije nisu bili zastupljeni. Na ovom ne planiraju da stanu, pa kažu da imaju obećanje Grada da će se naredni Sajam održati u hali “Čair”. Kada je reč o sportovima, dalji planovi idu ka letačkim - paraglajdingu i padobranstvu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.