Autentični predmeti i pisma Kralja Milana na izložbi u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 02.Okt.2020, 09:07

Autentični predmeti i pisma Kralja Milana na izložbi u Nišu

Kao jedinstveno otkriće srpske istorije, u kome se nalazi 27 stranica pisama kralja Milana iz 1897. godine, ali i stolice kraljice Natalije i njegov štap, te retke originalne fotografije - najavljuju izložbu iz Istorijskog arhiva, koja će biti otvorena od 5. do 14. oktobra. U tom periodu organizuju i Međunarodno arhivističko savetovanje.

"Kralj Milan, prvi počasni građanin niški - autentična pisma i predmeti" izložba je koja će biti otvorena naredne nedelje u niškom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Istorijskom arhivu.

Direktorka Snežana Radović kaže da je izložbena postavka značajna, jer će posetioci moći da vide novovekovna otkrića srpske istorije.

Reč je o 27 stranica pisama kralja Milana iz 1897. godine, javnosti još uvek nepoznatih, a u vlasništvu Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, koje je koautor ove izuzetne izložbe - navodi direktorka.

Svakog radnog dana i vikendom, od 5. do 14. oktobra, u prostorijama Arhiva u okviru izložbe građani će moći da vide i sto i stolice kraljice Natalije, štap kralja Milana, retke originalne fotografije i štampana izdanja iz tog vremena.

Najavljeno je i Međunarodno arhivističko savetovanje u istoj nedelji, od 7. do 9. oktobra, a predsednica Arhivističkog društva Srbije Lela Pavlović navodi da su teme ovogodišnjeg savetovanja - Arhivska služba i Elektronski dokument i uloga arhiva u digitalnoj transformaciji.

Kaže da će se okupiti više od 30 najznačajnijih imena arhivistike i istoriografije iz Srbije, ali i Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.