Andrićeva nagrada niškom književniku Dejanu Stojiljkoviću za zbirku Neonski bluz

Izvor: JužneVesti.com, 23.Sep.2021, 11:35

Andrićeva nagrada niškom književniku Dejanu Stojiljkoviću za zbirku "Neonski bluz"

Niški pisac Dejan Stojiljković dobitnik je Andrićeve nagrade za 2020. godinu za zbirku pripovedaka Neonski bluz. Stojiljković kaže da mu je nagrada veoma značajna i da pokazuje da se neke stvari u percepciji književnosti menjaju.

Kako navode iz Zadužbine Ive Andrića, odluku je na jučerašnjoj sednici doneo tročlani žiri, koji su činili Aleksandar Jovanović, Marko Nedić i Petar Pijanović.

Spajajući iskonsku žudnju za pripovedanjem sa novim osećanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << istorije i modernim kulturnim senzibilitetom, Dejan Stojiljković je u zbirci "Neonski bluz" ostvario niz upečatljivih pripovednih situacija kroz koje se njegovi junaci neprestano kreću između arhetipskog i predačkog nasleđa, sa jedne strane, i naloga savremenog trenutka, sa druge strane - saopšteno je iz Zadužbine.

Stojiljković kaže da je iznenađen i da bi ova nagrada mogla biti pokazatelj da kritika počinje da razume granične vidove umetnosti.

Moram priznati da sam iznenađen, jer se kritika onoga što pišem obično dosta svodi na to da je to suviše moderno. Očigledno da je ova nagrada dokaz da se neke stvari u percepciji književnosti danas menjaju i da kritika i teorija počinju da razumeju te neke granične vidove umetnosti - navodi Stojiljković.

Dodaje da je čast biti dobitnik nagrade sa imenom Ive Andrića i da mu je naročito drago što je to nagrada za priču koja je, prema njegovim rečima, pomalo zapostavljena kao forma.

Dobio sam i nagradu koja nosi ime Miloša Crnjanskog pre desetak godina, sad imam i nagradu sa imenom Ive Andrića i to je velika čast, naročito kada se vidi spisak ljudi koji su je dobili. Prvi je dobio Dragoslav Mihailović za Petrijin venac, a dobili su nagradu i Pavić, Kiš i drugi velikani. Naročito mi je drago što je to nagrada za priču jer je priča malo zapostavljena, dominira roman, a priča je vrlo bitna forma - kaže Stojiljković.

Neonski bluz je nastavak prethodne zbirke Kišni psi, a u knjižarama je od decembra prošle godine. Reč je o kolekciji od deset priča različitih žanrova, od istorijske fikcije do horora.

Nagrada za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka na srpskom jeziku ustanovljena je 1976. godine, po testamentarnoj volji Ive Andrića, navedeno je na sajtu Zadužbine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.