Ambijentalna izložba slika San letnje noći“ od utorka u Oficirskom domu u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 12.Apr.2021, 08:39

Ambijentalna izložba slika "San letnje noći“ od utorka u Oficirskom domu u Nišu

Od 13. aprila u 13 sati za posetioce će u Oficirskom domu biti otvorena izložba slika "San letnje noći“ Vesne Knežević, a kako najavljuju iz Galerije savremene likovne umetnosti, organizovaće i razgovor sa umetnicom. Postavka njenih monumentalnih platna i slikanih rolni, dodaju, u galerijskom prostoru stvoriće ambijent pozorišta.

Svojom umetnošću autorka slika Vesna Knežević, kako ističu iz Galerije, diže glas protiv zla današnjice oličenom u teskobi preživljavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i strahu čoveka kao pojedinca, angažujući čula da se probude i zalažući se za autentično humano postojanje.Postavka istog naziva kao i Šeksipirovo delo; foto: GSLU;

Monumentalna platna i slikane rolne, dodaju, stvaraju gotovo pozorišni ambijent, a raskošni poliptih koji slavi ljubav i poput lavirinta simulira stanje između sna i jave, baš kao i istoimeni Šekspirov komad.

Sledeći liniju kontinuiteta svog opusa koji je izgrađen na afirmaciji energije neophodne za pozitivan doživljaj sveta, umetnica se koncentriše na predstave koje favorizuju prihološku i emocionalnu odbranu lepše i vedrije strane života, tako da tematsku potku njenog slikarstva čine osećanja nežnosti, prisnosti i ljubavi što je likovno sublimirano kroz motiv poljubca. Poljubac je lajt motiv njenog slikarstva – lični i prepoznatljivi umetnički kredo - navode iz Galerije.

Iz biografije Kneževićeve izdvajaju da je diplomirala, magistrirala i doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i da je samostalno izlagala pedesetak puta u mnogim gradovima Srbije i Crne Gore, a kolektivno više od 100 u zemlji i inostranstvu, uključujući Francusku, Rusiju, Meksiko, Italiju, Poljsku, Austriju, Grčku i Argentinu.Poljubac - lajt motiv njenog slikarstva; foto: GSLU;

Dobitnica je 11 nagrada među kojima su nagrada za slikarstvo na Jesenjem salonu u Beogradu, Zlatna paleta ULUS-a i nagrada za crtež na 18. Memorijalu Nadežde Petrović.

Zainteresovani će moći da pogledaju postavku do 7. maja od 12 do 17 sati, dodaju, a tokom posete dužni su da poštuju preventivne epidemiološke mere.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.