Akter korupcionaške afere ponovo u vrhu niškog aerodroma

Izvor: JužneVesti.com, 28.Nov.2018, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akter korupcionaške afere ponovo u vrhu niškog aerodroma

Rukovodstvo Aerodroma “Konstantin Veliki” krajem oktobra pojačalo se novim savetnikom direktora, jer je na to mesto došao Radisav Radojković, bivši direktor ovog preduzeća i akter velike niške korupcionaške afere od pre desetak godina. Iz niške vazdušne luke kažu da je za Radojkovićevo angažovanje presudilo njegovo “znanje i iskustvo”, kao i to da ga je sud oslobodio krivice.

Pre 12 godina Aerodrom na čelu sa Radojkovićem sklopio je posao, iznajmio satelitsku >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << opremu za praćenje javnog prevoza i papreno je plaćao.

Radojković je bio direktor, pa savetnik, pa je otišao sa Aerodroma, a na staro mesto se vratio 22. oktobra, zbog, kako kažu, povećanog obima posla i da bi kvalitetnije radili.Aerodrom dobio pojačanje; Foto: M.Z./J.V.

Imajući u vidu iskustvo i znanje koje gospodin Radojković nesumljivo poseduje, a posebno imajući na umu da je veliki broj iskusnih radnika tokom proteklih deset godina odlazio, na pre svega bolje plaćene poslove u zemlji i inostranstvu, ponovno angažovanje gospodina Radojkovića ima za cilj podizanje kvaliteta rada JP Aerodrom Niš - navode iz ovog preduzeća.

To što je Radojković bio potpisnik spornih ugovora i učesnik pomenute “afere”, za rukovodstvo niške vazdušne luke “nije bilo od uticaja”.

Činjenica da je gospodin Radojković bio, kako ste naveli u svom zahtevu, akter navedene "afere" nije bila od uticaja prilikom njegovog zapošljavanja, imajući u vidu da je pravosnažnom sudskom odlukom dokazano da gospodin Radojković nije učestvovao ni u kakvoj "aferi", odnosno nije izvršio ni jedno krivično delo - kažu iz Aerodroma.

Decembra 2006. godine, JP Aerodrom Niš naručio je i iznajmio opremu za satelitsko praćenje javnog prevoza, a ugovor je potpisao tadašnji direktor ovog preduzeća Radisav Radojković. Prema ugovoru, niški aerodrom mogao je posle 6 meseci da iznajmljenu opremu otkupi po ceni od 50.000 evra. Umesto toga i po isteku ugovora Aerodrom je nastavio sa plaćanjem zakupa.

Tako je, plaćajući mesečno i po više od 5.500 evra, za 16 meseci oprema plaćena 90.000 evra i praktično otplaćena dva puta. Tek tada rukovodstvo Aerodroma odlučuje da iskoristi mogućnost iz Ugovora i opremu otkupi i to pred izbore 2008. godine.

Mehanizam kojim je grupa niških političara pokušala da zaobiđe zakone i obezbedi unosan posao firmama iza koje stoje njihovi bliski rođaci, opisan je u istraživanju Južnih vesti januara 2010. godine, a 4 meseca kasnije usledila je reakcija tužilaštva. Između ostalih, krivična prijava podneta je tada i protiv Radojkovića, koji tada više nije bio direktor, već savetnik direktora.

Osam i po godina kasnije, Radojković je ponovo na toj funkciji.

Sa niške vazdušne luke naglašavaju da je doneta pravosnažna sudska odluka kojom je Radojković oslobođen od optužbe da je izvršio bilo kakvo krivično delo.

Iz Aerodroma napominju i da je Radojković bio direktor i tokom NATO bombardovanja i da je “uspeo da sačuva preduzeće u godinama koje su usledile, iako je kompletna infrastruktura Aerodroma bila uništena”.

Inače, obnovu niškog aerodroma posle bombardovanja, u velikoj meri finansirala je Norveška.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.