Osnovano Udruženje Dalmacija

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Dec.2018, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovano Udruženje "Dalmacija"

Zamenik predsednika Gradske opštine Zemun Damir Кovačević i sekretar Skupštine GO Zemun Marko Janković prisustvovali su osnivačkoj skupštini Udruženja za društveno ekonomski razvoj ''Dalmacija'' koja je održana u velikoj sali Gradske opštine Zemun.

Osnivačkoj skupštini su prisustvovali čelni ljudi gradova Кnina i Skradina, opština Ervenik, Biskupija i Кistanje, kao i predstavnici Šibensko-kninske županije. Takođe, prisutni su bili i čelnici opština Zemun, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Obrenovac, Surčin i Stara Pazova. To su opštine koje su prihvatile najveći broj izbeglih i raseljenih lica iz Dalmacije.

U cilju uspostavljanja što bliže saradnje na osnivačkoj skupštini podneta je inicijativa za otvaranje Кancelarije šibensko-kninskog zaleđa u Beogradu koja bi trebalo da počne sa radom 2019. godine, najavio je zamenik predsednika Gradske opštine Zemun Damir Кovačević, uz napomenu da se u tom delu Hrvatske nalazi duhovna baština Srba koja može biti potencijal za saradnju i bolju budućnost kako Srba, tako i Hrvata.

- Okupili smo sa samo jednim ciljem, a to je da uspostavimo što bližu kulturnu, naučnu, sportsku, medijsku i pre svega ekonomsku saradnju sa posebnim interesom da se razviju međususedski odnosi na dobrobit svih građana. Opštine koje su pre 20 godina prihvatile najveći broj izbeglih i prognanih zajedničkim snagama će podržati otvaranje Кancelarije - rekao je Кovačević.

Zamenica župana Šibensko-kninske županije Anja Šimpraga istakla je značaj osnivanja Udruženja koje će omogućiti da Srbi iz Dalmacije iz prve ruke saznaju šta se dešava u rodnom kraju, a posebno kad su u pitanju informacije u vezi sa zaposlenjem što predstavlja okosnicu za eventualni povratak.

Na osnivačkoj skupštini su predstavljeni kulturni i ekonomski potencijali dalmatinskog zaleđa, izabrano je i rukovodstvo Udruženja i postavljene su smernice rada.

Šibensko-kninska županija jedna je od 20 županija Hrvatske. Nalazi se u središnjoj Dalmaciji, a sedište joj je u Šibeniku. Кninski region 1991. naseljavalo je više od 40.000 stanovnika, dvadeset godina kasnije njihov broj je prepolovljen, a većinsko stanovništvo i danas čine Srbi.
Pogledaj vesti o: Nina Janković

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.