Poslednja klapa filma o Šabanu pašće na koncertu benda Gipsy Kings

Izvor: JužneVesti.com, 26.Nov.2018, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja klapa filma o Šabanu pašće na koncertu benda "Gipsy Kings"

Nakon što je prethodnih godina snimao brojne džezere koji su na Nišvilu izvodili njegove pesme Šabana Bajramovića i govorili o njemu, niški reditelj Željko Mitrović “staviće tačku” na dokumentarac posvećen kralju romske muzike kadrovima koji će biti usnimljeni na predstojećem koncertu grupe Gipsy Kings u Beogradu.

Kako najavljuju iz Nišvila, završni kadrovi filma >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << biće snimljeni tokom koncerta legendarne grupe na kome će Pako Baliardo pojaviti na bini sa statuetom Šabana Bajramovića i posvetiti mu nekoliko pesama među kojima i originalnu Šabanovu kompoziciju “Đeli Mara po vašari”.

Plan je da Gipsy Kings na koncertu Šabanu u čast izvede i pesmu “My way”, koja je, kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević, bila omiljena numera kralja romske muzike i koju je preveo na romski jezik i uvežbavao je sa klasičnim džez bendom u Nišvil radiju.

Hteo je da uz nekoliko drugih džez standarda snimi album autentičnog romskog džeza. Zbog Bajramovićevih problema sa srcem taj album nikada nije završen. Šaban je često pričao da bi voleo da je on napisao tu pesmu - kaže Blagojević.

Inače, film o Šabanu reditelj Željko Mitrović snima nekoliko godina, a iz Nišvila kažu da će biti emitovan na jednoj od najvećih svetskih TV stanica za dokumentarne filmove.

Tokom svih prethodnih izdanja Nišvila reditelj Željko Mirković snimao je sa svojom ekipom nastupe i izjave o Šabanovoj muzici najvećih zvezda festivala dobitnika nagrade “Nisville Grand Prix - Šaban Bajramović” među kojima su bili i Solomon Burke, Blues Brothers, Candy Dulfer, Incognito, Alpha Blondy i drugi - navode iz Nišvila.

Mitrović objašnjava da su Šaban i popularnost njegove muzike primer takozvane “meke moći” i širenja pozitivne slike šarma jednog naroda, kao i da planira da pored filma uradi i seriju od 10 epizoda na sličan način kako je to uradio sa svojim poslednjim filmom objavljenim ove godine Teslin narod.

Željko Mirković, rođeni Nišlija, reditelj je, producent i profesor filma i digitalnih medija u Americi. Za svoje filmove je do sada osvojio 44 internacionalne nagrade. Njegov dokumentarni film Drugi susret bio je zvanični kandidat za Oskara, u kategoriji dugometražni dokumentarni film 2014. godine.

Autor je dokumentaraca Obećanje, Svetislav Pešić, Više od trenera, Drugi Susret, Lajko Feliks - U potrazi za sobom, Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest, Oženiću celo selo, 21. Sekund, Muharem, Muzika oči života…

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.