Počinje „Nišvil teatarski festival“

Izvor: RTS, 02.Avg.2019, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje „Nišvil teatarski festival“

Predstavom „Kako vam drago“, Vilijama Šekspira, u režiji Nikite Milivojevića, večeras počinje „Teatarski festival“, pod okriljem „Nišvil džez festivala“.
Ljubitelji pozorišta, u naredna četiri dana, moći će da vide, u takmičarskom delu, 11 predstava, od toga čak tri premijere, praktično iz svih delova sveta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Malo posle 19 časova počela je prva predstava Selebrejšn of lajf trupe iz Norveške, ali je ona, s obzirom na to da je reč o uličnoj predstavi, prekinuta. 
Organizatori će saopštiti da li će i kada biti ponovo odigrana.
Ono što najviše zanima pozorišnu javnost je premijera predstave Kako vam drago Vilijama Šekspira. Režira je Nikita Milivojević, jedan od naših najboljih pozorišnih reditelja.
Njegov zadatak nije bio nimalo lak. U pitanju je prva predstava koju „Nišvil“ radi u svojoj produkciji, a realizuju je glumci Niškog i Kruševačkog pozorišta.
Ova predstava ima dosta muzike i scenskog nastupa tako da je reditelj pred sobom imao veliki izazov. Oni koji su bili sinoć na pretpremijeri kažu da je rezultat izuzetan.
„Imam utisak da nam se baš posrećilo i da smo imali jednu takvu saradnju punu neke pozitivne energije i poverenja. Mislim da je reditelju jako važno kad mu ljudi veruju, ali na jedan način da ga se ne plaše“, rekao je reditelj predstave Nikita Milivojević.
„‘Nišvil' prvi put učestvuje u samoj produkciji predstave koja će nastaviti da živi i posle festivala. To je vrlo važno da jedan festival nije samo prezenter, nego i da učestvuje u stvaranju umetničkog dela“, naglasila je Maja Mitić, umetnička direktorka „Nišvil teatra“.
Ovaj pozorišni festival u okviru „Nišvila“ traje već tri godine. Ove godine prvi put je postao ambijentalni, što znači da će od 11 predstava takmičarskog programa sedam biti izvedeno na različitim lokacijama – praktično će ceo uži centar grada biti velika pozornica na kojoj će se igrati predstave. 
Festival traje do ponedeljka, kada kreće filmski deo „Nišvila“, zatim večeri posvećene Šabanu, a od četvrtka dolaze najpoznatiji džezeri iz zemlje i sveta u Niš i na Nišku tvrđavu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.