Nišville se seća Šabana Bajramovića

Izvor: B92, 08.Jun.2012, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišville se seća Šabana Bajramovića

Nišville jazz festival nas je je povodom četvorogodišnjice od smrti Šabana Bajramovića podsetio, da nas je na današnji dan napustio "Kralj romske muzike”, a da su vodeći svetski magazini stavljali Šabana Bajramovića u vrhove lista najboljh world music, bluz i soul izvođača.

Nišville jazz festival, koji je 2006. godine, još za Bajramovićevog života, Gran Pri festivala za doprinos fuziji džeza i drugih stilova nazvao njegovim imenom, planirao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ove godine dva dana uoči oficijelnog programa festivala, 14. i 15 avgusta u amfiteatru na nišavskom keju, pored spomenika Šabanu Bajramoviću, kao nastavak tradicije organizuje besplatni dvodnevni festival u čast Bajramovića.

Međutim, po rečima direktora Nišvilla Ivana Blagojevića zbog slabog interesovanja sponzora i romskih nevladinih organizacija, verovatno je da će, da bi se tradicija koliko - toliko održala, ovaj program biti sveden na jedan dan - 15. avgust.

Nišville je sedam meseci posle smrti Šabana Bajramovića (decembra 2008. godine) u saradnji sa Ministarstvom kulture i Gradom Nišom, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike, organizovao koncert "Prijatelji Šabanu" u Sava centru na kome su nastupili brojni izvođači (Esma Redžepova, Zoran Predin i Šukar, Crne Mambe, Diksi pogon, Luis, Jildiz Ibrahimova, Misterija bugarskih glasova, Dado Topić i Sounds of south). Na incijativu Nišvilla, avgusta 2010. godine, dan uoči početka Nišvilla na nišavskom keju je otkriven je njegov spomenik, podignut zahvaljujući ličnim donacijama njegovih prijatelja i poštovaoca (Goran Bregović, Goran Paskaljević, Ljubiša Samardžić, Miloš Simonović, Nebojša Bradić, Mirko Miljuš, Zoran Živković i Esma Redžepova).

Grad Niš je jednom niškom bulevaru dao ime Šabana Bajramovića, a prošle godine, u amfiteatru pored spomenika Nišville je organizovao jednovečernji koncert Bajramoviću u čast.

Iako je još 80-tih godina Šaban Bajramović snimio neke albume koji su imali „džezirane" aranžmane, svoj prvi nastup sa džez muzičarima Bajramović je imao upravo na Nišville festivalu - 1997. godine. Godine 2005. Šaban je nastupio i sa Esmom Redžepovom, što je ostalo zabeleženo kao njihov jedini zajednički nastup.

Upravo bi Esma Redžepova trebalo da ove godine otvori program ovog festivala , koji bi, narednih godina mogao da privuče značajan broj turista i ljubitelja muzike u Niš, smatraju organizatori. Nišville je ove godine za ovaj program konkurisao projektom kod grada Niša u cilju uspostavljanja tradicije koja bi pomogla promociji Niša kao centra kulturnog turizma.
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nišville se seća Šabana Bajramovića

Izvor: Lajk.ba, 08.Jun.2012

Nišville jazz festival nas je je povodom četvorogodišnjice od smrti Šabana Bajramovića podsetio, da nas je na današnji dan napustio “Kralj romske muzike”

Nastavak na Lajk.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.