Izvor: JUGpress.com, 14.Avg.2020, 09:37

Otvoren 26. Internacionalni Nišvil džez festival

NIŠ

Počeo je 26. Internacionalni Nišvil džez festival.

Ova manifestacija je otvorena sinoć i tokom četiri dana trajanja biće izvedeno 20 koncerata i nekoliko pozorišnih predstava. Festival će biti izveden u onlajn format bez prisustva publike. Nišvil se ove godine održava od 13. do 16. avgusta. U Niš su stigli umetnici iz Makedonije čiji komad Tri sestre otvara Nišvil onlajn festival.

                                 Nišvil >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << 2020 biće održan na Letnjoj pozornici, ali bez prisustva publike. Program je moguće pratiti na onlajn platformi.

                                  Direktor Nišvilla Ivan Blagojević danas je ispred Nišville jazz muzeja u niškoj Tvrđavi predstavio program i otvorio „Nišvil 2020 ONLINE“. Predstavljen je i „Nišville jazzcycle“ – jedinstveno vozilo na pedale za sedam muzičara, sa kojeg su niški džezeri izveli program džez standarada.

                                 “Sam ovaj bicikl za sedam osoba je omaž svim manifestacijama koje su odložene ove godine, kako kulturno umetničkog tipa tako i vašara i sabora is vim onim umetnicima i muzičarima koji su ostali bez posla u doba korone”, kazao je Ivan Blagojević, direktor festivala.

                               Umesto tradicionalnog presecanja vrpce, direktor Nišvila je otvorio ovo specifično festivalsko izdanje presecanjem lubenice, uz prigodne zvuke velikog jazz hita Herbija Henkoka „Watermelon man“.

                               Festival počinje predstavom “Crvenkapa”, a danas publiku očekuju i ovi nastupi “Tri sestre i Nataša P.”, Art Media i MOB, Kaba Project Ajs i Dejan Krsmanović Trio.

                              “Ovo je naša borba i pokazivanje važnosti profesijama kojima se mi bavimo nego i onoga što je potrebno ljudima. Neko voli hleb, neko voli kulturu”, istakla je Maja Mitić, glumica.

                               Nataša Poplavska, reditelj iz Makedonije je istakla da je za nju sve u najboljem redu jer je u Nišu.

                               “Važno je da i dalje postoji ta razmena”, kazala je ona. “Neću da pričam o tome koliko je važno i nužno postojanje pozorišta, muzike i koncerata”.

                               Ukoliko se epidemiološka situacija popravi i Vlada Srbije dozvoli prisustvo publike uz poštovanje mera socijalne distance jedan deo programa biće održan od 17. do 20. septembra 2020. Godine .

                               “Može se očekivati da za septembar sklopimo novi program. Svaki put nešto moramo da menjamo, a sada sve zavisi i od karantinima u pojedinim zemljama, a zavisiće pre svega od Vlade Srbije. Nama treba minimum 15 dana da tehnički sklopimo festival, infrastrukturu i stejdžove.

                  Proslavljenom džez pijanisti Milošu Krstiću nagrada za životno delo koja se dodeljuje na festivalu biti uručena u septembru.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.