Dvanaest godina od smrti Šabana Bajramovića

Izvor: RadioCity.rs, 08.Jun.2020, 15:02

Dvanaest godina od smrti Šabana Bajramovića

Na inicijativu direktora Nišville jazz festivala Ivana Blagojevića 2010. godine u Nišu je, na obodu amfiteatra na nišavskom keju, otkriven spomenik Šabanu Bajramoviću. Spomenik je rad akademskog vajara Vlade Ašanina čije su podizanje pomogli Šabanovi prijatelji, saradnici i pre svega poštovaoci ovog velikog umetnika.
Nišville jazz festival je u  saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije šest meseci posle Bajramovićeve smrti, u beogradskom Sava centru, organizovao >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << koncert „Prijatelji Šabanu“ na kome su nastupili Misterija Bugarskih glasova, Yildiz Ibrahimova, Dado Topić, Sounds of South, Louis. Zoran Predin, Crne Mambe, Dixie pogon.... i kraljica romske muzike Esma Redžepova.
Šaban je nekoliko puta nastupao na Nišvilu, a Grand Prix koji se već godinama dodeljuje za fuziju džeza i drugim muzičkih stilova – još za njegovog života poneo je ime Šabana Bajramovića. Inače, jedini zajednički nastup kralja i kraljice romske muzike Šabana Bajramovića i Esme Redžepove – dogodio se upravo na Nišvilu. Deo stalne postavke Nišville jazz muzeja u niškoj Tvrđavi je i spomen soba Šabana Bajramovića.
I ove godine, Nišville jazz festival, čiji se glavni program održava od 13. do 16. Avgusta, će 11. i 12. avgusta organizovati uvodni hommage program „Prijatelji Šabanu“, koji je već deceniju stalni segment festivala. U čast Šaban Bajramovića, danas će na Nišville internet televiziji  u više navrata (prvi put u 14:00) biti emitovan snimak koncerta „Prijatelji Šabanu“ održanog u Sava Centru 2008. godine.
Bajramović je nastupao širom Evrope, Amerike i Azije - više puta je išao u Indiju na lične pozive Džavaharlala Nehrua i Indire Gandhi, napisao je oko 700 pesama i objavio dvadesetak albuma i pedeset singl ploča. Samo jedan od primera kakav je status imao u svetskim razmerama je i tekst objavljen neposredno posle Bajramovićeve smrti, u londonskom „Guardianu“ a čiji je autor Garth Cartwright.
 
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.