Tadić kod Mubaraka: Kandidatura za domaćina konferencije nesvrstanih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić kod Mubaraka: Kandidatura za domaćina konferencije nesvrstanih

KAIRO - Predsednik Srbije Boris Tadić danas je egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku izložio ideju da Beograd 2011. godine bude domaćin konferencije Pokreta nesvrstanih, na 50. godišnjicu prvog skupa nesvrstanih, koji je 1961. održan u glavnom gradu tadašnje Jugoslavije.

Kako se FoNet saznaje u izvorima delegacije Srbije, Mubarak je za ovu ideju rekao da je zanimljiva i najavio da će se o njoj još razgovarati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Tadić će ovaj predlog zvanično podneti na konferenciji nesvrstanih u julu mesecu u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik.

Egipat predsedava Pokretom nevrstanih.

Nema priznanja Kosova

Predsednik Srbije Boris Tadić dobiouveravanja egipatskog predsednika da će njegova zemlja ostati pri stavu da ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije.

Tadić i Mubarak takođe su se saglasili da sve globalne probleme treba rešavati u Ujedinjenim nacijama.

Težinu današnjim razgovorima u Kairu daje činjenica da je Egipat uticajna članica niza međunarodnih i regionalnih organizacija, među kojima su Arapska liga, Afrička unija i Organizacija islamske konferencije, a trenutno je i predsedavajući Pokreta nesvrtanih.

Uz državničke počasti

Egipatski predsednik dočekao je danas Tadića ispred predsedničke palate u Kairu uz državničke počasti.

Zvaničnu dvodnevnu posetu Egiptu predsednik Srbije je jutros započeo obilaskom spomenika Neznanom vojniku, gde je, kao i na grobu bivšeg predsednika Egipta Anvara el Sadata, položio venac.

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je, prilikom razgovora u četiri oka sa predsednikom Egipta, kao lični poklon uručio Hosniju Mubaraku album sa njegovim fotografijama sa konferencije nesvrstanih u Beogradu 1989.godine.

U delegaciji Srbije su i ministri spoljnih poslova i trgovine i usluga, Vuk Jeremić i Slobodan Milosavljević.

Predsednik Srbije sutra će se sastati sa generalnim sekretarom Arapske lige Amr Musom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.