Masovna hapšenja u Egiptu, poziv premijera na jedinstvo

Izvor: Politika, 10.Okt.2011, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovna hapšenja u Egiptu, poziv premijera na jedinstvo

U sinoćnim sukobima snaga bezbednosti i Kopta ubijeno je najmanje 24 pravoslavaca, a više od 200 je lakše ili teže ranjeno

KAIRO – Egipat se suočio sa najtežim sektaškim sukobima posle pada režima Hosnija Mubaraka, koji bi mogli da ugroze demokratske promene i parlamentarne izbore koji bi trebalo da se održe krajem novembra.

Kako javljaju agencije, danas će biti održana vanredna sednica vlade, pošto se strahuje od novih nemira, koji bi mogli da ugroze >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jedinstvo zemlje i demokratske procesi koji su započeli posle obaranja režima Hosnija Mubaraka.

U međuvremenu je uhapšeno desetine osoba osumnjičenih za izazivanje haosa. Zasad se ne otkriva njihov identitet i verska pripadnost, a državna televizija javlja da su vlasti pojačale mere bezbednosti oko ključnih objekata u Kairu, pošto se očigledno strahuje od novih nemira i sukoba.

U sinoćnim sukobima snaga bezbednosti i Kopta ubijeno je najmanje 24 pravoslavaca, a više od 200 je lakše ili teže ranjeno. Tokom noći na snazi je bio policijski čas.

„Ovi događaji vratili su nas nekoliko koraka unazad, umesto da idemo napred u izgradnji moderne države i demokratskih principa... Pozivam sve građane Egipta, muslimane i hrišćane, žene i decu, mlade i stare da sačuvaju jedinstvo”, apelovao je premijer Esam Šaraf, obraćajući se naciji preko državne televizije.

U vladi se precenjuje da najnoviji nemiri, u stvari, nisu sukobi muslimana i hrišćana, već nečiji pokušaji da se izazove haos u zemlji i zaustave promene. Strahuje se da bi se to moglo odraziti na parlamentarne izbore koji treba da se održe 28. novembra.

Protesti su počeli ispred zgrade državne televizije, ali su se ubrzo preneli i na Trg Tahrir, poprište demonstracija protiv Mubaraka početkom godine.

Sve je, zapravo, počelo prošlog utorka, kada su stotine hrišćana Kopta protestovale ispred zgrade televizije, tražeći ostavku guvernera južne provincije Asvan Mustafe el Sajeda, u kojoj je 30. septembra zapaljena jedna njihova crkva.

Ovo nije prvi put da se u Egiptu dešavaju sektaški sukobi i da su Kopti, koji čine 10 odsto stanovništva, na meti napada. Pipadnici te hrišćanske zajednice često optužuju vlasti da su sistematski izloženi diskriminaciji.

objavljeno: 10.10.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.